TANGRAM Architekten | Koperwieklaan

Koperwieklaan

Het dorp Bilthoven is prachtig gelegen te midden van een groene omgeving. Het dorp heeft een levendig centrum en wijken met verschillende uitstralingen en dichtheden. De Koperwieklaan ligt op het snijvlak van een villawijk en een wijk uit de jaren ’60. In de huidige situatie heeft de locatie een wat rommelige uitstraling, maar kan door een nieuwe impuls veranderen in een luxueuze woonbestemming, met senioren als voornaamste doelgroep. De Koperwieklaan ligt op loopafstand van het dorpscentrum, en het woon-zorgcomplex Koperwijk kan mogelijk zorg op afstand verlenen.

De drie bouwvolumes, gelegen op een ondergrondse parkeergarage, vormen een ensemble van circa dertig verschillende woningen. Het plan reageert in hoogte op zijn omgeving: aan de zijde van de villawijk zijn de volumes laag gehouden, maar lopen in richting van het gestapelde woon-zorgcomplex op in hoogte. De woningen zijn door middel van (dak)-terrassen of balkons georiënteerd op het omringende groen, en kennen een grote gebruiksflexibiliteit en goede oriëntatie op de zon. De kavel zelf wordt ingericht als collectieve tuin: het behoud van bestaande bomen zorgt vanaf het begin voor een aangenaam woonklimaat. De architectuur en de inrichting van de tuin versterken het karakter van de locatie, en sluiten aan op de uiteenlopende sferen van de omgeving.

 

Locatie Bilthoven
Oplevering niet gerealiseerd
Opdrachtgever Synchroon
Omschrijving Groen wonen, ca 30 seniorenwoningen in bosrijke omgeving