TANGRAM Architekten | Cité

Cité

 

Cité, in the Kop van Zuid district in Rotterdam, is a residential building for students and ‘short-stay occupants’. The complex also includes collective and commercial amenities, work units and parking space. A skilful arrangement of spaces raised the density of homes by 20% compared to the original programme, making it possible to add a richly detailed façade and a spacious atrium without exceeding the available budget.

The main theme is spatial continuity. From the atrium, the building transitions from working to living, and from smaller homes in the low volumes to larger homes in the towers. The tall hall in the centre extends upwards a number of levels to form a semi-public, in-between space that introduces an urban feel into the building and encourages interaction. Diagonal views, ‘floating’ office volumes and monumental staircases evoke a sense of spaciousness. Commercial units are located on the ground floor, while the first floor provides access to the work spaces, sports facilities, meeting areas and apartment blocks.

A specially developed façade of concrete and glass gives the building a sculptural quality. It also results in a sense of scalelessness, since the floor heights are not legible externally and the building does not clash with the neighbouring office complexes.

Location Rotterdam
Completion 2010
Client OWB Stadwonen Kristal, Rotterdam
Construction Ballast Nedam
Description 498 apartments (30, 45, 65 m2, some units combined), communal spaces, office units, commercial spaces, parkinggarage, total 33.000 m2
Awards 2011 Nomination BNA building of the year

Link:

cite link_beter wonen op een kluitje
cite link_cite in architecture and culture
cite link_cite wonen en studeren op dezlfde plek
cite link_dynamisch starten op kop van zuid
cite link_gebouw cite is een stad in een stad
cite link_gevouwen atriumdak met maximaal doorzicht
cite link_kunst van het jaar 2010
cite link_stedelijke verdichting
cite link_tussenruimte als strategisch goed