TANGRAM Architekten | Balans - Dimensies van duurzaamheid - TANGRAM Architekten

Balans – Dimensies van duurzaamheid

Duurzaamheid is een begrip dat te pas en te onpas wordt gebruikt. Het begrip is ook niet eenduidig. Het wordt misbruikt en lijkt een hype om legitimiteit aan een product of een bouwwerk te geven. Duurzaamheid is niet per definitie ‘groen’ of ‘natuur’ en betekent niet alleen ‘energiezuinig’ of ‘CO2 neutraal’, maar overstijgt deze aspecten. Dit geldt zeker ook voor de duurzaamheid van gebouwen.

Duurzaamheid van gebouwen wordt verkeerd gemeten: het meest energiezuinige, CO2 neutrale gebouw kan zeer slecht scoren op de duurzaamheidladder indien het staat op de verkeerde plek.
De ruimtelijke component, die binnen huidige meetmethoden ontbreekt, bepaalt uiteindelijk de echte duurzame waarde van gebouwen en de gebouwde omgeving.
De tentoonstelling BALANS toont oude en nieuwe dimensies van de duurzaamheid in de bouw. Dat gaat verder dan een kritische beschouwing op de ontwikkeling van het begrip duurzaamheid in verschillende fasen en opvattingen alleen – het is een poging het begrip verder te brengen.

 

Medium 2011 Balans
Onderwerp ruimtelijke duurzaamheid
Auteur Tangram
Datum april 2011

 

Bekijk boek.

 

 


 

Deel dit bericht