TANGRAM Architekten | Bouwen voor ouderen: Zuidoever - TANGRAM Architekten

Bouwen voor ouderen: Zuidoever

5 April 2018 is het startsein gegeven voor de bouw van Zuidoever, een nieuwe wooninstelling voor demente en somatische ouderen op de kop van de Zuidas in Amsterdam. Deze groep mensen die veel zorg nodig heeft wordt vaak ‘vergeten’. Tangram en opdrachtgever Cordaan willen daar verandering in brengen.

Niet weggestopt

Zuidoever is een mooi voorbeeld van hoe het ook kan: een woon- en leefomgeving waar ouderen zoveel en zo lang mogelijk deel kunnen nemen aan het gewone leven. Waar  ze zich in de diverse fasen van hun ziekte op hun plaats voelen en gelukkig zijn. Niet weggestopt, maar midden in de bruisende stad waar de meeste bewoners een groot deel van hun leven hebben doorgebracht. De huisvesting is daar helemaal op afgestemd zodat er altijd visueel contact is met de buurt.

Maatwerk

Respectvol omgaan met zorgbehoevende ouderen vereist uitgekiend maatwerk. De Zuidoever is geen kille zorgomgeving maar een vriendelijke, warme plek met veel licht, groen en voorzieningen. Geen ‘spruitjeslucht’maar kwaliteit in de breedste zin van het woord, met veel aandacht voor persoonlijke invulling. Zo zijn alle appartementen privédomein en flexibel in te richten, afhankelijk van de specifieke behoeften van de bewoner.

Zomer- én wintertuin

De binnentuin is een belangrijk onderdeel van het pand. Hier kunnen herinneringen aan vroeger worden geprikkeld met planten, geuren, geluiden en beelden. De tuin, die deels wordt afgeschermd door een kas, is het hele jaar door bruikbaar, zelfs in de winter. De kas grenst rechtstreeks aan de appartementen. Dat is niet alleen fijn voor de bewoners maar ook voor familieleden die op bezoek komen.

Zuidoever is een belangrijk pilotproject voor toekomstige zorgvoorzieningen van Cordaan en zet een nieuwe norm meer voor huisvesting van mensen met dementie of andere ouderdomsklachten.

 

 

 

Deel dit bericht