TANGRAM Architekten | MÀ-SSA - betekenisvolle leegte - TANGRAM Architekten

MÀ-SSA – betekenisvolle leegte

2003 Massa-Tangram_kaft-achterkant

 

De behoefte aan uitbreiding van de bestaande bouwvoorraad, het revitaliseren van de bestaande stedelijke structuren en de noodzaak tot sparen van de schaarse natuur, kent maar één oplossing: bouwen in hogere dichtheden. Het gevaar van verdringing van de (semi-) openbare ruimte ligt echter op loer. Het contrast tussen bebouwd en onbebouwd moet daarom worden opgevoerd, waarbij open ruimte misschien belangrijker is dan de gebouwen zelf.
Het Japanse begrip MÀ staat voor ‘betekenisvolle lege ruimte’; het illustreert het belang van het interval tussen twee momenten in – in ruimte en in tijd. In de gebouwde omgeving is MÀ de niet-bebouwde ruimte. Door dit in te passen in de gebouwde omgeving ontstaat MÀ-SSA: de betekenisvolle bebouwde omgeving, waarin ruimte en bebouwing op het grensvlak van architectuur en stedenbouw harmonisch samengaan.
In de tentoonstelling werden voorbeelden van MÀ-SSA getoond aan de hand van ‘verdichtingsprojecten’. Het effect van optimaal ruimtegebruik en de manipulatie van de gebouwde massa en de leegte, was in de expositie voelbaar gemaakt.

De publicatie MÀ-SSA is verkrijgbaar voor 18,50 euro, ISBN 90-76863-10-5.

 

Bekijk boek

 


 

Deel dit bericht