TANGRAM Architekten | Amrath hotel en woningen - Jaarbeursplein Utrecht

Galaxy: hotel- én woontoren

Galaxy Tower hotel en woningen, Utrecht

Op het Jaarbeursplein verrijst de komende jaren Galaxy Tower, een 92 meter hoge hotel- en woontoren. Op de eerste etages komt het 4-sterren Amrâth Galaxy Jaarbeurs Hotel met circa 250 kamers, een restaurant, zwembad en wellness. Daarboven komen ruim 300 appartementen. De toren krijgt een open structuur met daktuinen en een opvallende keramische gevelbekleding. In de gevel zitten tevens zonnepanelen.
Hotel en woningen profiteren straks van elkaars aanwezigheid: een deel van de faciliteiten van het hotel staan de bewoners ter beschikking.

Transformatie gebied

Rondom het centraal station van Utrecht wordt op meer dan 35 locaties gewerkt aan een transformatie naar een gemengd gebied van wonen en voorzieningen. De locatie Jaarbeursplein is belangrijk voor de ontwikkeling van Utrecht centrum richting de westzijde van de stad. Galaxy Tower is een van de eerste ontwikkelingen daar. De toren heeft met een gemengd programma een belangrijke scharnierfunctie naar de achtergelegen woonbuurt.

Dubbelrol: vestibule voor de stad

De toren vormt niet alleen een schakel tussen de zakelijkheid van het Jaarbeursplein en de nieuw te ontwikkelen woonbuurt, Galaxy moet ook visueel een dubbelrol vervullen. Het is een hoog stedelijk gebouw met een schaalniveau dat kan aanhaken bij de nieuwe woonwijk. Om dat te bereiken wordt de toren opgebouwd uit kleinere, gestapelde bouwvolumes. Vanuit de (hotel)kamers is er zicht op de sfeervolle groene gevelhoven, die een hoogwaardige kwaliteit rondom creëren. Een uitnodigende plek om te bezoeken en te wonen.
Galaxy Tower krijgt daarnaast een spectaculair laag energieverbruik, mede dankzij de zonnepanelen die geïntegreerd worden in de buitengevels. Daarmee komt het gebouw ook tegemoet aan de nieuwe eisen van duurzaamheid van de gemeente Utrecht.

Kernbegrippen

#verdichten #intelligent intensiveren #groen #energiezuinig #flexibel #multifunctioneel #alzijdige kwaliteit #levendige plint

 

Locatie Utrecht Jaarbeursplein – Centrumboulevard
Oplevering 2021-2022
Opdrachtgever Amrâth hotelketen; de Lelie Vastgoed BV
Constructie Ballast Nedam
Omschrijving Hotel met ca. 250 kamers en ca. 300 woningen, gebouwd parkeren, jaarbeursplein Utrecht
Prijzen