TANGRAM Architekten | Utiliteitsbouw - Kantoren Arena - Hilversum

Kantoren-tweeling

Kantoren-tweeling Arenapark Hilversum

Aan weerszijden van een belangrijke as van het Arenapark in Hilversum ontwikkelde Tangram  twee unieke kantoorgebouwen. Uniek omdat ze er niet meteen uitzien als kantoren, met hun warme gevelbekleding en creatieve, gestapelde vormen. Uniek ook omdat ze samen een natuurlijke eenheid vormen. Ons doel was een fijne plek creëren voor mensen die hier tijdens hun werkzame leven vaak meer tijd doorbrengen dan thuis.

Continuïteit van ruimte
Uitgangspunt van de ruim 17 meter hoge ‘tweeling’ was continuïteit van ruimte, zowel binnen het gebouw als tussen de gebouwen. De twee U-vormige volumes met elk vijf lagen zijn ontstaan door een monolithisch blok open te breken en de twee delen ten opzichte van elkaar te verschuiven. Op straatniveau zijn de complementaire volumes duidelijk gescheiden, terwijl ze van een afstand een geheel lijken te vormen door de naar elkaar toe bewegende overstekken. De overstekken voegen op de verdiepingen extra ruimte toe zonder op maaiveld oppervlakte in beslag te nemen. Op deze manier blijven de gebouwen binnen de gestelde maximale voetafdruk.

 

Ruimtelijke rijkdom
Contrast is het hoofdthema voor de gevels, zowel buiten als binnen. De harde, grillige buitengevels van kalksteen lijken op een rotswand. Ze vormen een sterk contrast met het verticale ritme van de façades in het ‘breukvlak’ die zijn gedetailleerd in warm getint hout. De houten gevelbekleding is binnen in de kantoren consequent doorgezet. Het atrium strekt zich uit over de volle hoogte van de gebouwen, van parkeerkelder tot het dak. De houten wanden en het glas stralen een rijke, warme sfeer uit. Door een uitgekiend concept ontstaat ook ruimtelijke rijkdom. De collectieve atria, glazen gevel en het atriumdak brengen niet alleen veel licht in de gebouwen, ze zorgen ook voor een grote ruimtelijke beleving. Door de U-vormige verdiepingen per één of twee lagen een kwartslag ten opzicht van elkaar te draaien ontstaan er tal van horizontale, verticale en diagonale doorzichten. Op veel plekken is er zicht naar buiten. Voor een compacte en efficiënte opzet werd een deel van de ruimtes vormgegeven als ‘Großraum’, multifunctioneel en flexibel indeelbaar. Het resultaat is een afwisselend aanbod aan werkplekken, en een natuurlijke en fysieke relatie met de omgeving.

Locatie Arenapark 1, Hilversum
Oplevering 2002
Opdrachtgever Delta Lloyd Vastgoed en Phoenix Bouwontwikkeling
Aannemer Wessels
Omschrijving 2 kantoren, elk 5.000 m2 met flexibele werkplekken en parkeerkelder

Link:

arena kantorenlink_een lust voor het werk
arena kantoren link_architecten vragen aandacht voor ruimtegebruik
arena kantoren link_een uiteengerukt gebouw
arena kantoren link_massale houtuitbarsting
arena kantoren link_sober en rijk tegelijk
arena kantoren link_verschachtelung