TANGRAM Architekten | Woningbouw - Cité - Rotterdam - Kop van Zuid

Woningbouw – Cité – Rotterdam – Kop van Zuid

Cité, op de Kop van Zuid in Rotterdam, is een woongebouw voor studenten en ‘shortstayers’, met collectieve en commerciële voorzieningen, werkunits en parkeergelegenheid. Aan de oorspronkelijke hoeveelheid gewenste woningen is door behendige indeling van de ruimtes een verdichting van 20% bereikt ten opzichte van het oorspronkelijke programma. Hierdoor werd het mogelijk om binnen de gestelde middelen een rijk gedetailleerde gevel en een riant atrium toe te passen.

De continuïteit van ruimte is het hoofdthema. Vanuit het atrium ontwikkelt het gebouw zich van werken naar wonen, en van de kleinere woningen in de laagbouw naar grotere woningen in de torens. De meerdere verdiepingen hoge centrale hal vormt een semi-openbare tussenruimte die de stedelijkheid naar binnen haalt en ontmoeting centraal stelt. Door de diagonale doorzichten, ‘zwevende’ kantoorvolumes en monumentale trappartijen wordt de suggestie van een grote ruimtelijkheid gewekt. Op de begane grond liggen de commerciële voorzieningen. De eerste verdieping functioneert als verdeelniveau naar de werkruimtes, de sportfaciliteiten, de ontmoetingsruimtes en de appartementenblokken.

De speciaal voor dit gebouw ontwikkelde gevel van beton en glas geeft het gebouw een sculpturaal karakter. Daarnaast suggereert het schaalloosheid, opdat de verdiepingshoogten van buiten niet meer zichtbaar zijn en het gebouw in schaal niet conflicteert met de naastgelegen kantoorgebouwen.

Locatie Rotterdam
Oplevering 2010
Opdrachtgever OWB Stadwonen Kristal, Rotterdam
Uitvoerder Ballast Nedam
Omschrijving
498 appartementen (30, 45 en 65 m2, deels koppelbaar), collectieve voorzieningen, werkruimtes, commerciële voorzieningen, parkeergarage, totaal 33.000 m2
Prijzen 2011 Nominatie BNA gebouw van het jaar (regio delta en landelijk)

 

Link:

cite link_beter wonen op een kluitje
cite link_cite in architecture and culture
cite link_cite wonen en studeren op dezlfde plek
cite link_dynamisch starten op kop van zuid
cite link_gebouw cite is een stad in een stad
cite link_gevouwen atriumdak met maximaal doorzicht
cite link_kunst van het jaar 2010
cite link_stedelijke verdichting
cite link_tussenruimte als strategisch goed