TANGRAM Architekten | Stedenbouw - COA Ter Apel - Groningen

Stedenbouw – COA Ter Apel – Groningen

Thuis in het buitenland

De toekomstige bewoners van het nieuwe Asielzoekerscentrum Ter Apel komen uit totaal verschillende leefomgevingen. Een vluchteling uit Syrië heeft andere referentiekaders dan een uit Eritrea. Toch zullen zij in Ter Apel een zekere periode samen moeten leven in relatieve harmonie- in een land met een cultuur waar geen van de asielzoekers vertrouwd mee is.
Het streven moet zijn het verblijf zo prettig mogelijk te maken. Ieder mens heeft behoefte aan een bepaald mate van geborgenheid- zelfs al is het verblijf maar tijdelijk.
Omdat de asielzoekers in het nieuwe centrum behoorlijk dicht op elkaar worden gehuisvest, kunnen zij de confrontatie met elkaar niet uit de weg gaan. Hiermee is ‘de ontmoeting’ naast andere belangrijke aspecten als veiligheid en beheersbaarheid een centraal thema in het ontwerp, dat moet bijdragen aan de leefbaarheid. Met een bijzondere configuratie van de blokken is geprobeerd plekken te maken van verschillende schaal- tegemoetkomend aan de universele woonwaarde van een goede overgang van het private domein, via een meer collectief naar het meest openbare. Op verblijfsplekken buiten kunnen mensen elkaar op straat ontmoeten . Een grillig vormgegeven centrale as verbindt alle verschillende groepen. Aan deze as zijn de collectieve voorzieningen gelegen, zoals gezondheidzorg, sport, educatie en vermaak. Variatie en differentiatie dragen bij aan herkenbaarheid van de eigen plek in het geheel.

 

Locatie Ter Apel, Groningen
Oplevering unbuilt
Opdrachtgever Ballast Nedam; Heddes Bouw en Ontwikkeling
Omschrijving Asielzoekerscentrum in Ter Apel met gelegenheden voor sport, gezondheidszorg en educatie