TANGRAM Architekten | Particuliere woningbouw - Crystal Court - Amsterdam

Particuliere woningbouw – Crystal Court – Amsterdam

Op een relatief kleine locatie tussen het Amsterdamse Bos en het Flevopark bevindt zich Crystal Court. Voor deze groene plek is voor dichte bebouwing gekozen; er zijn 36 vrijstaand-gestapelde villa’s met een parkeergarage gerealiseerd. Om zo veel mogelijk open ruimte en doorzicht te creëren zijn de volumes zo gestapeld – de kleinste volumes onder, de grote volumes daarboven – dat een continue tussenruimte ontstaat met veel groen en water. Ondanks de dichtheid sluit het complex daardoor goed aan bij de parkachtige omgeving, en genieten alle woningen van een optimaal uitzicht, privacy en bezonning.

De vormgeving van het ‘niet-bebouwde’ in combinatie met een hoge dichtheid is één van de belangrijkste kenmerken van het ontwerp. Door de configuratie van de massa’s ontstaat een wisselwerking tussen de gestapelde sculpturen onderling, de groene omgeving en de open ruimte. De collectieve ruimtes, als overgangsgebied tussen openbaar en privé, dragen bij aan een hoge waardering van de woonomgeving in het steeds dichter wordende stedelijke weefsel.

In de collectieve serre zijn zowel de centrale entree als de toegang tot de parkeergarage en gemeenschappelijke faciliteiten gesitueerd. De centrale tuin met waterpartijen, gelegen op de verdiepte parkeerbak, geeft deze tussenruimte extra kwaliteit. De meeste woningen hebben zowel terrassen aan deze wintertuin als in de buitenlucht.

 

Locatie Amsterdam
Oplevering 2009
Opdrachtgever Hillen&Roosen
Uitvoerder Hillen&Roosen
Omschrijving 36 vrijstaand/gestapelde villa’s
Prijzen 2010 Nieuwbouwprijs Amsterdam, AT5/Het Parool; Nominatie Daylight Award; 2008 Nominatie Gouden Aap

Link:

crystal court link_a tour around amsterdam’s A10
crystal court link_jaarboek architectuur in nederland 2008-2009
crystal court link_machtige woonsculptuur
crystal court link_onzichtbare verdichting
crystal court link_prestigieus wonen in het stadsgroen
crystal court link_tangram stacks rich amsterdam residents in luxury apartments with a winter garden
crystal court link_vrijstaand gestapeld wonen in crystal court
crystal court link_wonen in balans