TANGRAM Architekten | Daltonschool Horizon - TANGRAM Architekten

Daltonschool Horizon

Aan de Pieter Callandlaan, de hoofdas van de nieuwbouwwijk De Aker in Amsterdam-West, ligt het 400 meter lange complex ‘De Dukaat’. Eén van de ingebedde voorzieningen is Daltonschool De Horizon. Het is met ruim 550 leerlingen en 24 klaslokalen één van de grootste basisscholen in Amsterdam. Met zijn 2 lagen vormt het blok een goede overgang van het grote voorzieningencomplex naar de achtergelegen woonwijk.

Het complex heeft verschillende ingangen, en is in meerdere volumes opgedeeld om zo een begrijpelijke en herkenbare schaal te creëren. Twee van deze volumes tellen elk twaalf klaslokalen, verdeeld over twee verdiepingen. De lokalen zijn van elkaar gescheiden door een centrale lesruimte rondom een vide, waardoor kleinschalige ruimtelijke eenheden ontstaan, die een gevoel van geborgenheid creëren en zo aansluiten bij de belevingswereld van een kind. Horizontale en verticale verbindingen tussen de ruimtes van de school verhogen de levendigheid. Een lange, centraal gelegen gang verbindt de twee blokken met de andere centrale functies en vormt de ruggengraat van een assenstelsel van ruimten.

Ook na schooltijd maakt het gebouw deel uit van de wijk door een aantal multifunctioneel inzetbare ruimtes. Zo kan de gymzaal worden gebruikt voor verenigingssporten of theatervoorstellingen en de vergader- en bestuursruimtes kunnen aan derden worden verhuurd. Met het oog op de toekomst zijn daarnaast verschillende ruimtes ontworpen die van functie kunnen veranderen.

 

Locatie Amsterdam
Oplevering 1999
Opdrachtgever Stadsdeel Amsterdam-Osdorp
Uitvoerder Aannemingsmaatschappij De Geus
Omschrijving 24 klaslokalen met een multifunctionele gymzaal

 

Link:

daltonschool link_groot worden en kleinschalig blijven
daltonschool link_klassentreffen am grossen boulevard