TANGRAM Architekten | Woningbouw - Zuidoever - Amsterdam, Kop Zuidas

Woningbouw – Zuidoever – Amsterdam, Kop Zuidas

Zuidoever

Cordaan zet met “Zuidoever” een nieuwe norm neer voor huisvesting van mensen met dementie of andere ouderdomsklachten. Doel is  een woon- en leefomgeving te bieden waar ze zich in de diverse fasen van hun ziekte op hun plaats voelen en gelukkig zijn.

Dat begint al met de keuze van de locatie. Echte stadsmensen moet je ook als ze oud worden in de stad laten wonen. Vandaar dat “Zuidoever” in de Zuidas komt te staan; een drukke plek waar wonen, werken en recreëren intensief samenkomen. De stad met haar drukte en vele faciliteiten is in de eerste fase van de ziekte nog steeds de basis voor de leefomgeving. In de loop van de tijd, als de mentale en fysieke capaciteit terugloopt, wordt ook de leefomgeving vanzelf kleiner.

“Zuidoever” houdt rekening met  die ontwikkeling.  Het is opgebouwd met graduele overgangen en logische circuits, de ‘leefringen’, die gekoppeld kunnen worden tot grotere circuits.

Mensen met diverse actieradii komen op een natuurlijke manier met elkaar in contact.

Het gebouw wordt een wereld die zich om de mensen kan verkleinen naar wat ze nog kunnen en nodig hebben. Kunnen ze niet meer zelfstandig naar buiten, dan zijn er bijvoorbeeld de tuinen, die op elk niveau van het gebouw toegankelijk zijn.

 

Locatie Amsterdam, Kop Zuidas
Realisatie 2017-2018
Opdrachtgever Cordaan
Aannemer Bouwbedrijf De Nijs Warmenhuizen
Omschrijving 50 wooneenheden en voorzieningen