TANGRAM Architekten | Woningbouw - Entrada Stationsgebied - Hilversum

Woningbouw – Entrada Stationsgebied – Hilversum

Bij het station in Hilversum, ingeklemd tussen het spoor en een drukke doorgangsweg, is een omvangrijk programma van woningen, voorzieningen, bedrijfsruimte en parkeren gerealiseerd. Het blok kenmerkt zich door een relatief ‘zware’ en massieve basis die naar boven toe steeds ijler wordt in de vorm van vijf torentjes. Een intensieve massastudie naar maximale verdichting, zonder verlies van transparantie, lucht en kwaliteit, ging vooraf aan de uiteindelijke stedenbouwkundige vorm.
Ook de niet-bebouwde ruimte is een belangrijk thema in het plan. Tussen de torentjes krijgt het oplopende maaiveld, met daaronder parkeren , bedrijfsruimten en een kleine winkel, het karakter van een ‘secret place in between’. Het is een openbare ruimte met een parkachtige identiteit, die een nadrukkelijke rol speelt in de compositie van het geheel, het verzachten van de dichtheid en de beleving van de ruimte. Het groene dek loopt steeds verder op en eindigt in een ‘stedelijk balkon’ aan de stadskant.
Om de gelaagdheid van het plan te tonen zijn de gevels ter plaatse van publieke of collectieve functies voorzien van grote glazen puien. Daar waar de appartementen aan het park grenzen, liggen waterpartijen die privacy te garanderen en, hoewel de bebouwingsdichtheid erg hoog is, hebben alle woningen optimale privacy, uitzicht en bezonning.

 

Locatie Hilversum
Oplevering 2012
Opdrachtgever AM Wonen, Amsterdam
Uitvoerder Bouwbedrijf Aalberts b.v.
Omschrijving 150 woningen, bedrijfsruimte, atelierwoningen en parkeergarage