TANGRAM Architekten | Geluidswalwoningen - TANGRAM Architekten

Geluidswalwoningen

Aan een drukke doorgangsweg in Almere-Stad ontwierp Tangram 47 bijzondere eengezinswoningen.
Voor deze geluidsdichte locatie is, voor het standaard eengezinsprogramma een ongebruikelijke oplossing gekozen. De grondgebonden woningen, die verscholen gaan achter een lange, gemetselde geluidswal, hebben hierdoor een extra dimensie en locatiespecifiek karakter gekregen.

De hoge, gebogen wand vormt de geluidsbarrière voor twee langgerekte ensembles en tevens de rand van een uitgestrekte nieuwbouwwijk. Deze twaalf meter hoge geluidswal, aan de noordzijde hard en meedogenloos, vouwt zich om de woningen heen en wordt slechts onderbroken door langgerekte verticale kijkgaten, die de ritmiek aanduiden van de achterliggende woningen. De zuidzijde, die naar de woonwijk is gericht, heeft met haar houten gevels juist een zachter karakter gekregen, en is van een menselijke maat.

Een stedelijke schaal vraagt om collectiviteit, terwijl individualiteit belangrijk is voor bewoners in een suburbane woonomgeving. Het laatste wordt bereikt door de individuele invullingen achter de raamvlakken en de voorgelegen tuinen. De eenheid daarentegen wordt gezocht in de vormgeving: de gevel met zijn hoekige volumes, in een eindeloze ritmiek van houten latten, is als de coulisse op het podium waarop het dagelijks leven zich afspeelt. De variaties in het beeld ontstaan door de individuele interpretatie van het gebruik, van iedere bewoner anders.

Locatie Almere
Oplevering 2004
Opdrachtgever Kingma bouw, lelystad
Uitvoerder Kingma bouw, lelystad
Omschrijving 47 woningen tegen een geluidswal

Link:

geluidswalwoningen link_hedenhaagse architectuur in nederland
geluidswalwoningen link_ritmiek in western red cedar
geluidswalwoningen link_ruime en lichte woningen achter ‘muur van jericho’