TANGRAM Architekten | Nerefco/BP hoofdkantoor - TANGRAM Architekten

Nerefco/BP hoofdkantoor

In Pernis, ten westen van Rotterdam, ligt de jongste en grootste raffinaderij van Europa: Nerefco.
De locatie is precair op de grens van industrie en het natuurgebied Biesbosch. Het bedrijf afficheert zich als innovatief , progressief en groen. Het nieuwe hoofdgebouw moest derhalve een voorbeeld worden van samenwerking in een gezonde omgeving, met een maximale efficiency in ruimtegebruik. Op de agenda ook energiebesparing door restwarmte van de raffinaderij, en opwekking met zonnecollectie .Het moest kortom expressie geven aan de vooruitstrevendheid.
Bijzondere randvoorwaarde is het explosiegevaar van de kraakinstallaties , op korte afstand aanwezig. Dit gegeven is bepalend voor de vormgeving. Het kantoor is een kunstmatig duin met de open zijde afgericht van de raffinaderij. De ‘stealth’ vorm maakt het onkwetsbaar voor een ontploffing. De meer afgesloten kantoorfuncties zijn tribunegewijs georiënteerd op een centraal binnenplein, waar groepswerkplekken en algemene ruimten als hal, bibliotheek, restaurant en fitness zijn geplaatst. In het gebouw is volop ruimte voor groot groen. Vanaf de tribunes heeft de passant geweldig uitzicht over het water naar de Biesbosch. Het glasdak is voorzien van transparante zonepanelen, die voor een substantieel onderdeel voorzien in de energiebehoefte van het gebouw.

Locatie Rotterdam
Oplevering niet gerealiseerd
Opdrachtgever Hoofdkantoor Nerefco
Omschrijving Ca 8000m2 kantoren , bezoekerscentrum, trainingscentrum, sportfaciliteiten en gebouwd parkeren. Toegevoegd programma: hotel , tankstation, restaurant.