TANGRAM Architekten | Restaurant pavilion Amsterdam Osdorp - TANGRAM Architekten

Restaurant pavilion Amsterdam Osdorp

Stadsdeel Osdorp en de Sloterplas maken deel uit van Van Eesteren’s Algemeen Uitbreidingsplan uit de jaren ’50, dat getypeerd wordt door een orthagonale opzet met veel groen en water. De Sloterplas is van oudsher het recreatieve hart van Nieuw West, dat met het opgewaardeerde Winkelcentrum Osdorp en theater De Meervaart een belangrijke centrumfunctie vervult.

Het paviljoen, gelegen op een klein schiereilandje aan de westzijde van de Sloterplas, huisvest drie verschillende horecavoorzieningen. Door haar vormgeving voegt het zich naar de omgeving; tegelijk wijkt het sterk af van de strake rechte blokken in de buurt. Voor ieder van de restaurants is een maximaal uitzicht op het water gecreëerd, terwijl het ook zeer uitnodigend karakter heeft naar de straatzijde.

De drie restaurants contrasteren in benadering, richting en ligging, zodat ze elk een eigen identiteit bezitten. Drie vlakken die qua vorm en omvang verschillen, strekken zich in diverse richtingen uit naar het water. Door deze opzet ontstaat niet alleen een grillig geheel van ten opzichte van elkaar verschie¬tende vlakken, maar ook een aan¬trekkelij¬ke ruimte voor terrassen, een vide en een sky¬bar. Het gebouw kent bovendien geen achterkanten maar slechts een aantrekkelijke buitenzijde. Het laden en lossen is ‘weggestopt’ tussen de diverse volumes, waardoor het gebouw een alzijdige sculptuur blijft.

 

Locatie Amsterdam
Oplevering 2001
Opdrachtgever ING Vastgoed, the Hague
Uitvoerder Konst en van Polen
Omschrijving Restaurant cluster

Link:

restaurantverzamelgebouw link_horeca onder een hoge rug
restaurantverzamelgebouw link_sluitstuk sloterplas