TANGRAM Architekten | Utiliteitsbouw - Singer - Laren

Museum Singer – Laren

Het museum Singer Laren is gevestigd in villa ‘De Wilde Zwanen’ van het Amerikaanse verzamelaarsechtpaar William en Anna Singer. De collectie groeide, en gaandeweg kreeg de villa de status van een echt museum. Het museum bezit een internationaal aansprekende collectie van werken uit het modernisme. Een deel van het werk is te bewonderen in de beroemde beeldentuin – met daarin ook onder andere ‘De Denker’ van Rodin.

De oprichters koesterden de opvatting dat beeld, muziek en theater onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daarom werd in 1956 een concertzaal toegevoegd, die geleidelijk aan ook voor theater werd gebruikt. Anno 2011 voldeed het ensemble echter niet meer, in zowel technisch als organisatorisch opzicht, zodat een besloten prijsvraag werd uitgeschreven.

In het ontwerp is een nieuwe glazen scharnier tussen de verschillende bouwdelen geplaatst, met daarin de receptiefuncties. Op de plek van het oude theater is een nieuwe, functionelere zaal ontworpen. Een belangrijk onderdeel is de nieuwe glazen connectie tussen museum, beeldentuin en theater. Hiermee kan op zonnige dagen plaats worden geboden aan meer informele activiteiten door het hele complex heen. Naar de straat toe is het gebouw geopend met een opgetilde foyer, die het complex een frisse, feestelijke uitstraling geeft.

 

Locatie Laren
Oplevering niet gerealiseerd
Opdrachtgever Bouwkundig Adviesbureau J.N.M. Kooij; Lisoba Beheer bv
Omschrijving Studie naar reorganisatie en gedeeltelijke nieuwbouw van het Singer theater, beeldentuin en museum.