TANGRAM Architekten | Utiliteitsbouw - Vondellaan - Utrecht

Utiliteitsbouw – Vondellaan – Utrecht

Aan de Vondellaan ligt een kleine en onlogisch gevormde kavel, grenzend aan een drukke doorgangsweg, het Vaktechnisch Lyceum, een kleinschalig wijkje en een rustige straat. De nabijheid van het centrum van Utrecht was een reden om hier een zo hoog mogelijke dichtheid te realiseren, waarbij kwaliteit voorop stond. Het nieuwe bouwblok telt 67 woningen; bijna een verdubbeling van het oorspronkelijke aantal woningen. Bovendien bevat het blok een supermarkt, een Open Universiteit en een parkeergarage – functies die op eigen wijze de overgang naar de omgevingselementen markeren.

De toren met voorzieningen en appartementen aan de drukke Vondellaan vormt een herkenningspunt in de wijk. Aan de Croesestraat staan eengezinswoningen met daarboven maisonnettes en appartementen, die via een ‘bovenstraat’ op de tweede verdieping worden ontsloten. Deze bovenstraat en de ontwikkeling van een divers aantal woningtypes maakte de verdubbeling van het aantal woningen mogelijk. De (semi)openbare dakstraat en de daktuin symboliseren de verbinding van de diverse niveaus en vormen de ontworpen ‘leegte’ in het hart van het plan. Ondanks de hoge dichtheid ontstaan zo lucht en ruimte.

Met de Vondellaan is op bijzondere wijze een verdichte stedelijke ruimte ontwikkeld; de zorgvuldige overgangen tussen openbaar en privé, functies onderling en tussen open en gesloten bepalen de woon- en werkkwaliteit.

Locatie Utrecht
Oplevering 2002
Opdrachtgever Hopman/Interheem, Utrecht
Uitvoerder Bouwmij
Omschrijving 67 woningen, parkeergarage, kantoorruimte en supermarkt

vondellaan link_eindelijk een luchtstraat die klopt
vondellaan link_romantisch park dankzij wiebelend plankier