TANGRAM Architekten | Utiliteitsbouw - VU Universiteitsgebouw - Amsterdam Buitenveldert

Utiliteitsbouw – VU Universiteitsgebouw – Amsterdam Buitenveldert

De doelstellingen van de nieuwe campus van de Vrije Universiteit vormen ook het vertrekpunt voor het nieuwe VU universiteitsgebouw. Centraal staat het stimuleren van contact en uitwisseling tussen onderwijsprogramma’s, studenten en docenten – en tussen campus en stad. Ontmoeting speelt dan ook een sleutelrol in de organisatie van het onderwijs- en kantoorgebouw, dat als een collectieve studeerkamer moet functioneren.

Om de stedelijke ruimte letterlijk naar binnen te halen loopt het campusplein, het hart van de nieuwe VU campus, als een stedelijk tapijt naar binnen. De open plint nodigt uit met een kantine, café, bioscoop en kleine winkels. Tegelijkertijd worden activiteiten geëtaleerd in foyer, studielandschap en collegezalen. Bovenin is het gebouw meer gesloten: de vloeren zijn gericht op een aantal atria die licht in het diepe volume brengen. Naar boven toe zijn de vloeren door brede trappen rondom de centrale atria als een helix met elkaar doorverbonden. Rondom een aantal vaste kernen kunnen de vloeren volledig flexibel worden ingericht, zodat het gebouw in de toekomst geheel anders gebruikt kan worden dan in de huidige opzet. De doorlopende routes eindigen op één van de daktuinen, waar in de pauze of na een lange studie- of werkdag ontspannen kan worden in een groene sfeer.

Locatie Amsterdam Buitenveldert
Oplevering studie, niet gerealiseerd
Opdrachtgever Vrije Universiteit Amsterdam
Omschrijving universitair gebouw voor onderwijs en onderzoek, i.s.m. Oever Zaaijer