TANGRAM Architekten | Realisatie woontoren - Zorro - Amsterdam

Realisatie woontoren – Zorro – Amsterdam

Woontoren Zorro staat in het brandpunt van de twee hoofdassen van nieuwbouwwijk De Aker. De toren is de enige hoogbouw in de wijk, en een landmark in de omgeving. Het gebouw telt achttien lagen en ligt verhoogd op een centraal plein; onder het maaiveld liggen een parkeergarage en een warmtekrachtstation.

 

Het woongebouw is als abstracte sculptuur vormgegeven, waarvoor de figuur Zorro symbool stond: dominant, recht van rug, maar ook gehuld in een zwierige mantel. De gevelvlakken spiegelen de rondgaande beweging van de omringende bebouwing, terwijl de rechthoekige rug in baksteen het strakke grid van de omringende straten volgt. De woningen zijn ondergeschikt aan de hoofdvorm en het abstracte gevelpatroon, maar hebben desondanks maximale openheid, kwaliteit en optimale bezonning: alle woningen liggen op het zuidwesten of zuidoosten.

De kozijnen lopen in een opgaande spiraal om het gebouw naar de zeventiende verdieping. De verdiepingsvloeren worden hiermee aan het zicht onttrokken, waardoor de toren een sculpturaal karakter krijgt. In de woning levert dit ramen op iedere hoogte op – voor uitzicht en ramen voor contact met de wereld beneden. De twee penthouses op de boven¬ste verdie¬ping hebben bij helder weer uitzicht tot aan de duinen.

 

Locatie Amsterdam
Oplevering 1999
Opdrachtgever Delta roA, Amsterdam; SBDN vof, Beverwijk/Warmenhuizen; Woningstichting Zomers Buiten, Amsterdam
Uitvoerder SBDN vof
Omschrijving 67 appartementen, parkeergarage en warmtekrachtstation

publicaties:

zorro link_helix van kozijnen
zorro link_in de hoogte
zorro link_verstild wonen onder de rook van amsterdam
zorro link_zweverig type met cape