Locatie

Columbuskwartier, Almere

omschrijving

energieneutraal woongebouw, 120 flexibele appartementen en gebouwd parkeren

opdrachtgever

Ballast Ontwikkeling BAM Bouw

oplevering

2010 / niet gerealiseerd

ICONISCH EN DUURZAAM

 

Op een sleutelpositie in het nieuwe Columbuskwartier in Almere, aan een van de belangrijke uitvalswegen, is plaats ingeruimd voor een groot appartementengebouw dat niets minder moet worden dan een duurzaamheidsicoon voor de nieuwe ‘Almere principles’. Het gebouw is in een stedelijke groene zone geplaatst waarin ook bijzondere bedrijfsbebouwing wordt opgenomen.

Uitgangspunten zijn een volledige zelfvoorziening aan warmte en elektriciteit. Dit wordt bereikt door de toepassing van actieve en passieve zonne-energie in schuin geplaatste serres en  zonnecellen in de niet-transparante oppervlaktes van de zuidelijk georiënteerde glazen gevel. De twee overige gevels van dit prismagebouw, die meer van de zon zijn afgekeerd, zijn gelaagd vormgegeven met

 

houten staketsels voor begroeiing en daarachter liggende dichtere woninggevels. Het betoncasco is zo vormgegeven dat zonder grote ingrepen gevarieerd kan worden in woninggrootte. Zo is in dit gebouw plaats voor eenheden die variëren van 70 tot 110 m2. Door middel van doorkoppeling zijn zelfs nog grotere eenheden mogelijk.