TEAM

CHARLOTTE TEN DIJKE &
BART
MISPELBLOM BEYER 

Charlotte ten Dijke en Bart Mispelblom Beyer hebben elkaar ontmoet tijdens hun studie architectuur en bouwtechniek aan de Technische Universiteit Delft. Als studenten maakten ze samen toneeldecors voor (muziek) theaterproducties.
In 1985 studeerden ze beide cum laude af en werkten vervolgens voor verschillende architectenkantoren. Het winnen van Europan 1, een tweejaarlijkse Europese ontwerpwedstrijd voor jonge architecten – met een gedurfd ontwerp voor flexibel wonen in Den Haag – werd de start voor een eigen bureau. In 1990 werd TANGRAM architectuur en stedelijk landschap opgericht. 

Charlotte en Bart geven lezingen in binnen- en buitenland en begeleiden grote bouwprojecten. Sinds 2011 zijn ze regelmatig gasthoogleraar in de Verenigde Staten. Hun onderzoeken naar toekomstbestendig bouwen, bouwen in hoge dichtheden, het belang van de ‘lege ruimte’ en dimensies van duurzaamheid zijn gepubliceerd in De Stad van de Toekomst (2019), BALANS (2011), Prachtig Compact NL (2010) en MÀ-SSA (2003).

Charlotte is lid van het Space & Habitat Forum van milieugroep Stichting Natuur en Milieu. Ze was lid van de commissie Welstand en Monumenten in Utrecht en Leidsche Rijn, een functie die ze nu nog bekleedt in Amsterdam. Ze zat ook in het bestuur van Architectuur Lokaal.

.

“Op het werk ben ik enorm gefocust op een opdracht. Maar ook thuis gaat het denken over een ontwerp of een slimme oplossing vaak verder. Dat komt omdat Bart en ik niet alleen samen een bureau runnen maar tevens levenspartner zijn, dan houdt het nooit echt op. Dit resulteert vaak in lange gesprekken over architectuur, of speciale oplossingen voor een moeilijk probleem. We kunnen elkaar hierin echt versterken. Om mijn hoofd leeg te maken, rij ik graag een paar keer per week op mijn Friese merrie.”

 

HET

BASISTEAM

Bart is lid geweest van verschillende gemeentelijke ontwerpcommissies en is voorzitter van het Go Dutch Consortium, een samensmelting van Nederlandse bureau’s die hun krachten bundelen om te werken aan projecten in de Verenigde Staten. Als onderdeel van het uitwisselingsprogramma Go Dutch werd hij in 2014 gasthoogleraar aan het College of Agriculture, Urban Sustainability and Environmental Sciences (CAUSES) van de University of the District of Columbia, Verenigde Staten.

“Een gebouw moet aantrekkelijk zijn in de breedste zin van het woord. Voor eigenaren, gebruikers en buurt. Dat is onze inzet. Tijdens het ontwikkelproces verken ik graag de grenzen van wat mogelijk is: de locatie, de regelgeving en wat is politiek en sociaal haalbaar. Het goed functioneren van de stad vind ik erg belangrijk. Een stad is zoveel meer dan een verzameling gebouwen en openbare ruimte. Waar je woont, werkt of verblijft: het moet altijd een warme, veilige en duurzame plek zijn. Hoewel ik me op de stad concentreer, vind ik het heerlijk om te ontspannen in de bergen. De rust, harmonie en natuurlijkheid die je ervaart tijdens een bergwandeling … we proberen dat gevoel over te brengen in onze gebouwen.

Natuurlijk is dit alles alleen mogelijk met de hulp van onze geweldige medewerkers.”