TANGRAM Architekten | Woningbouw - Bright - Rotterdam

OurDomain: campustoren hartje Rotterdam

OurDomain Rotterdam

OurDomain Rotterdam Blaak (voorheen Bright)  is een campustoren met stadsappartementen voor studenten en starters. De locatie van deze 70 meter hoge toren ligt aan de Wijnhaven, hartje Rotterdam. Het is een historisch beladen plek. Op 14 mei 1940, toen Duitsland Nederland binnenviel, werd het historische centrum van de stad gebombardeerd en weggevaagd. OurDomain verrijst in het exacte centrum van de grote klap. Tegenwoordig is deze locatie uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer en te voet, want op loopafstand van de belangrijkste stedelijke voorzieningen waaronder de Markthal. Ook ligt OurDomain strategisch op de nieuwe ‘Kennis-As’, met universiteitsgebouwen, medische centra en hoogwaardige werkvoorzieningen binnen handbereik.

Ultieme inbreiding

Een ontwikkeling op deze locatie lag niet direct: het smalle, driehoekige strookje gras tegen het talud van de verlengde Willemsbrug, biedt ogenschijnlijk weinig ruimte. Met een uitgekiende opzet is Tangram er in geslaagd om de smalle strook geschikt te maken voor ruim 600 compacte woningen van ca. 25 tot 50 m2. Op het dak komt een groot terras dat een mooi uitzicht biedt over de stad en de Maas.

Nieuw baken 

OurDomain neemt een scharnierpositie in tussen de oude en nieuwe delen van de stad. De toren verbindt het Wijnhaveneiland, de Oude Haven en Blaak met elkaar. Daarom heeft het gebouw niet alleen appartementen maar ook tal van publieke functies zoals horeca, winkels, een fitness centrum en werkruimten voor starters. Door het open karakter van de onderste publieke bouwlagen zet het straatleven zich letterlijk voort in het gebouw. OurDomain toont zich in zijn hoofdvorm trots, als een baken in de stad met aan alle zijden grote stedelijke vensters als uitkijkpost voor Rotterdam.

Bijzondere gevel

De architectuur refereert naar de stoere Rotterdamse wederopbouwarchitectuur, met grote zware kolommen en open plinten. Opvallend is het bijzondere ets-patroon in de aluminium gevel. Als ‘s avonds de zachte led-verlichting gloeit wordt de ‘tweede gevel’ helder opgelicht en gaat het gebouw letterlijk schijnen.

 

Locatie Rotterdam, Verlengde Willemsbrug-Wijnhaven
Oplevering 2021
Opdrachtgever Stebru Vastgoed, Boag bv en Greystar
Uitvoerder Stebru
Omschrijving Campustoren met ca. 612 stadsappartementen, dakterras, studie- en werkruimten, kantoren, horeca en winkels

 

Links:
bright link_Kans_bouw_campustoren_web

bright link_Start bouw_web