Met alle hoofdrolspelers is woensdag 7 december 2022 de officiële start van de bouw gevierd van een nieuw woongebouw met 116 appartementen in de wijk Roombeek in Enschede. Aanwezig waren ontwikkelaar en bouwer Koopman, belegger Vesteda, voormalig eigenaar van de textielfabriek Ted Lanaras, wethouder Jeroen Diepemaat, natuurlijk Tangram en vele anderen. Supervisor Pi de Bruijn, die zo’n doorslaggevende rol heeft gehad in de wederopbouw van de nieuwe wijk na de vuurwerkramp, was helaas verhinderd.

Dit nieuwe gebouw moest niets minder worden dan het laatste ‘icoon’ op de historische locatie Roombeek. Hoewel het alleen een woonfunctie heeft, is het gevormd als sculptuur die uitdrukking geeft aan de belangrijke historische momenten van de plek: het verleden van de textielindustrie, nog steeds dominant aanwezig in de aanliggende industriële gebouwen- maar natuurlijk ook de vuurwerkramp van 2000- die de hele buurt letterlijk gebrandmerkt heeft. De twee elementen zijn beide vertegenwoordigd in het beeld van het nieuwe gebouw ‘De Weverij’. De gevels evenwijdig aan het naastliggende gebouw ‘TETEM 2’ leunen in architectuur, in beeld, detail en materialisering op de industriële architectuurtaal met hun rode gemêleerde baksteen, regelmatige ramen in een grote repetitie en setbacks in gevelvlakken. De derde, schuine kant is daarvan een afgeleide… als het ware vervormd en gesmolten, door een brute kracht, alsof een hoek is afgeslagen… uiteraard een verwijzing naar de vuurwerkramp.

Historie geeft binding…. en binding zorgt voor waardering en rentmeesterschap. Dit zorgt voor duurzaam gebruik: waarvan wij houden, dat onderhouden wij. Roombeek hééft zo’n historie- voorgoed vastgelegd in het 5e icoon.

Beoogde oplevering is gepland begin 2025