Klein in volume met grote aandacht voor detail

In de Amsterdamse nieuwbouwwijk De Aker ligt een ecologische zone, met daarin – zorgvuldig ingebed – achttien waterwoningen. Een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp was dat, in tegenstelling tot het reduceren van natuur, er met de waterwoningen juist extra groen wordt gecreëerd. Door de woningen op ‘sokkels’ te plaatsen onttrekken ze slechts één derde van hun grondoppervlak aan het water, terwijl het groene dak ruimte biedt aan vogels en insecten. De hoogte van de sokkel is zo bepaald dat voldoende licht en lucht het water kan bereiken om de biotoop niet te verstoren.

Ontwerpen aan particuliere opdrachtgevers vraagt om een zeer persoonlijke benadering van de specifieke woonwensen met oog voor het kleinste detail. De organisatie van woonruimten om het persoonlijk leven te huisvesten is , naast de eigenheden van de locatie, essentieel om tot het beste resultaat te komen.

Aan de Westfrieschedijk in Schoorldam kwam een groot deel van een opslagwerf vrij voor de bouw van  verschillende kleine gebouwen te realiseren : een ateliergebouw met kantoor voor eigenaar , een aantal twee-onder-een kapwoningen en 4 kleine vakantiewoningen. Tezamen een behoorlijk programma voor de plek in een zeer open omgeving getypeerd door landerijen, boerderijen en landelijke woningen. De monumentale zeedijk is een belangrijke ruimtelijke drager, die het terrein flankeert en haar ruimtelijke impact niet mocht verliezen. Ondanks verschil in schaal is gekozen voor eenduidigheid van vorm: de mansardekap die vanouds in de omgeving veel te vinden is en bouwvolumen typeert.