Locatie

Gemert Kasteeltuin

omschrijving
35 appartementen, breed programma aan woningen. Van atelier en studio tot gezinswoning.
opdrachtgever
Kasteelheer BL Huisvesting BV Gemert

oplevering
2022-2025

SCULPTURAAL WOONGEBOUW IN KASTEELPARK

Om kasteel Gemert en haar monumentale kasteeltuin voor de eeuwigheid veilig te stellen is nieuw gebruik een voorwaarde. Dat geldt voor het kasteel zelf, waar een aantal luxe appartementen, een conferentiecentrum en een hotel gepland zijn Dat alleen is niet voldoende. Er is een klein museum gepland in een van de bijgebouwen. Het park zal worden opengesteld voor publiek. Als onderdeel van de transitie is tevens een bescheiden blok met bijzondere woningen gepland. van kasteel Gemert , vormgegeven als paviljoen die past in de historische context van het landgoed Kasteel Gemert, te plaatsen in het ‘bomencarrée, een indrukwekkende ruimte in het park met een welhaast sacrale sfeer doet denken aan een stille open plek in een bos.

De voetafdruk van het souterrain van het nieuwe gebouw blijft vrij van de wortellijn van de bomen. De overstekken op de begane grond en de 1e verdieping treden buiten de lijn van het souterrain, maar blijven binnen de kruinlijn van de bomen. Een gebouw als sculptuur past in het concept van een beeldentuin. Net zoals de andere sculpturen verspreid in het park doet de autonome sculptuur niet af aan de landschappelijke ruimte, maar kan deze ruimte juist versterken.

 

Het gebouw biedt plaats aan 35 woningen. De plattegronden zijn opgebouwd uit grofweg 3 woningtypes, van 55, 67 en 80 m2 BVO, met 1, 2 of 3 slaapkamers.

Bijzondere voorziening is een klein amphitheater in het hart van het blok ( de ‘cour’) , open voor publiek bij bijzondere manifestaties en door het jaar heen in gebruik als gestaffelde buitenruimten bij de woningen.

Kasteelpark bij Gemert

vogelvlucht Kasteel Gemert

Doorzichtlijn

Binnenplaats