In een stad vol leven volstaat een compacter huis

Er is een grote vraag naar meer huisvesting in steden. Echter, stedelijke grond is schaars en duur, waardoor het bouwen van woningen met kleinere oppervlakten logisch is. De kwaliteit van leven van stadsbewoners moet echter gewaarborgd blijven. Een kleinere woonruimte kan worden gecompenseerd met voorzieningen dichtbij – alles wat een dichte stad te bieden heeft. Op gebouwniveau kunnen collectieve ruimten de leefruimte verruimen, zoals de grote kas op het dak van Kavel 14 op IJburg.
Sommige behoeften die essentieel zijn voor een goede levenskwaliteit passen niet meer in een kleine wooneenheid, maar moeten wel op loopafstand beschikbaar zijn. Het is belangrijk om faciliteiten te bieden voor gemeenschappelijk gebruik, zoals binnen- en buitenruimtes voor ontspanning, een wasserette, fietsenstalling, fitnessruimte en thuiswerkplekken of een dakterras zoals in OURDOMAIN Rotterdam
Het positieve effect van een collectieve ruimtes is dat deze ruimtes, indien goed beheerd, kunnen leiden tot een gevoel van gemeenschap en betrokkenheid, niet alleen met het appartement zelf, maar ook met het gebouw als geheel. Dit heeft al bewezen een positief effect te hebben op het welzijn en de mentale gezondheid van bewoners, evenals het beheer van het gebouw. Wat we waarderen, zullen we onderhouden.