RHAPSODY IN WEST, AMSTERDAM

NIEUWE TYPOLOGIE | HOGE DICHTHEID | FUNCTIEMENGING | DUURZAAM | SOCIALE COHESIE | MA-SSA BETEKENISVOLLE LEEGTE

Locatie

Jan van Schaffelaarplantsoen, Amsterdam-West

 
omschrijving

239 huurwoningen, 400 m2 faciliteiten, parkeergarage

opdrachtgever

Ontwikkelcombinatie SBB-De Nijs JvS VOF

 
samenwerking

Urban Sync en Cascoland

 
oplevering

Juni 2019

 
prijzen / architectuurboeken

SKG Award 2021, Beste duurzame gebiedsontwikkeling, TU Delft Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling
Gouden A.A.P 2020, Beste gebouw van Amsterdam Publieksprijs
Jaarboek Architectuur in Nederland 2019/2020

Vijf nominaties: BNA Gebouw van het Jaar 2020; ARC Award Best Architecture 2019; StiB Award 2019; Zuiderkerkprijs Amsterdam 2019: Woongebouw van het Jaar 2019

Een gezamenlijke dans

Rhapsody in West is een innovatief en zeer duurzaam woningbouwproject in de Kolenkitbuurt, pal aan de drukke ringweg A10. De bouwlocatie was een braakliggend  terrein dat een belangrijke ontmoetingsfunctie had voor buurtbewoners. Vanaf het begin is met ‘stadsproducers’  Urban Sync en het lokale kunstenaarscollectief Casocoland de buurt betrokken geweest bij de ontwikkeling van Rhapsody. Samen met de ontwikkelaars, de belegger en de gemeente Amsterdam kwam het plan tot ontwikkeling in een ‘gezamenlijke dans’.

Een prachtig voorbeeld van openheid en verbinding met de buurt in architecturale en sociale zin – juryrapport Gouden A.A.P 2020

Het ontwerp biedt oplossingen voor tal van uitdagingen, van geluids- en fijnstofproblematiek en watermanagement, tot klimaatopgaven, community building en sociale veiligheid. Ondanks de complexe locatie is het resultaat een open en toegankelijke stadsoase met een parkachtig karakter. Dat is onder meer gelukt door de bijzondere vormentaal. De afgeronde vormen buigen het geluid van de snelweg af en zorgen voor een optimale ruimtelijke beleving, ondanks de dichte bebouwing. Het verhoogde binnenterrein is een openbaar toegankelijke tuin met een buurtkas, een logeerhuis en horeca annex huiskamerontmoetingsplek. Onder het verhoogde dek bevinden zich de parkeergarage, bergingen, installaties en de wateropslag voor de tuin.

Het project is uiterst flexibel van opzet. Er zijn verschillende indelingen van de blokken mogelijk, met woningen variërend van 50 tot 110 m2 en groter. Daarmee houdt het rekening met de behoeften van (toekomstige) bewoners en blijft het ensemble lang van waarde.

 

 

Een bijzondere mix van duurzaamheid, sociale inclusie en relevantie voor verdichtingsopgaven in andere steden – juryrapport SKG Award 2021

ENERGIEFABRIEK

Opmerkelijk is ook de extreem goede energieprestatie met een negatieve EPC  van – 0,037, een verbetering van 109% (t.o.v. de wettelijke eis tijdens het indienen). Het hele complex is feitelijk een grote energiefabriek; de bewoners leveren na aftrek van eigen gebruik energie aan het net. Dit is te danken aan de compacte opzet en aan vele andere maatregelen, waarbij de zonnecellen op de daken een enorme bijdrage leveren

.

de Volkskrant 28-06-2019: **** (vier sterren) van architectuurjournalist Kirsten Hannema 

Ligging aan de ringweg A10, aan de rand van de langgerekte ‘AUP woningen’ van Van Eesteren die kort na de WOII zijn gebouwd.

Concept

Het openbare binnenterrein is een groene stadsoase met waterpartijen en een buurtkas (KolenKitKas). In de kas vinden allerlei activiteiten plaats. Zomers worden er groenten en kruiden gekweekt, maar ook zijn er gezamenlijke barbecueën.

Het ruggebouw aan de ringweg A10 en het blok aan de drukke Bos en Lommerweg zorgen er mede voor dat het binnenterrein een oase van rust is.