Locatie

Amsterdam, IJburg

omschrijving

circulair woongebouw met 7500 m2 woonvoorzieningen en utilitaire ruimtes

TEAM

TANGRAM Architekten, Smit’s Bouwbedrijf, NIBE, Hiensch engineering, Daring Dutch

NOOIT MEER VERHUIZEN

Kavel 14 is een circulair woongebouw in de breedste zin van het woord. Niet alleen qua gebruik van materialen maar ook als sociaal statement. Want dit woonblok kan zich steeds opnieuw uitvinden en transformeren naar nieuwe eisen en wensen van de bewoners, in welke levensfase die zich ook bevinden. Zo ontstaat een waardevolle sociale gemeenschap. Daarmee is Kavel 14 duurzaam op alle fronten: bouwtechnisch, economisch én sociaal.

Bij de bouw wordt voornamelijk gebruik gemaakt van gerecyclede (‘tweedehands’) materialen. Denk aan overtallige kassen uit de tuinbouw, eerder gebruikt grind en cement en tweedehands zonnepanelen en tuinbouwkassen van prima kwaliteit. Grondstoffen krijgen op deze manier opnieuw waarde. Dit wordt bovendien gewaarborgd door een materialenpaspoort. Hierdoor heeft Kavel 14 een prima milieuscore. Uiteraard is het gebouw ook energieneutraal; het heeft een zeer lage EPC-waarde (energieprestatiecoëfficiënt) met een extreem goed GPR score van 9,6.( ff checken in boekwerk).

Wat dit project echt uniek maakt, is dat het zich als een bouwdoos kan blijven aanpassen. Het is daardoor zeer toekomstbestendig.

 

 

Verhuizen is niet meer nodig, het gebouw kan zich aanpassen aan de wensen die horen bij verschillende levensfasen. De vloeren en muren zijn vrij te delen, er is veel ruimtelijke vrijheid. Hierdoor zijn verschillende woningtypen mogelijk, op één of meerdere lagen en ook zijn verschillende vormen van groepswonen met gemeenschappelijke voorzieningen denkbaar; allen in verschillend denkbare combinaties .Dit wordt mogelijk door een slimme constructie met uitneembare vloerdelen en intelligente plaatsing van mn de installaties.  Appartementen en maisonnettes kunnen in de tijd worden verdeeld, gecombineerd of verbouwd tot woongroepen, bijvoorbeeld voor ouderen. Het is een gebouw waar mensen een leven lang kunnen blijven wonen. Van schommel tot schommelstoel. Deze flexibiliteit maakt dat het woonconcept ook op zichzelf duurzaam is.

Hét beeldbepalende onderdeel zijn de kassen. Als tweede laag rondom het gebouw creëren ze een heerlijke buitenruimte, vrijwel het hele jaar door. Ook beschermen de kassen de gevel tegen wind en kou. Op de bovenste verdieping is een grote gemeenschappelijke kas, gelegen aan een gemeenschappelijke stadstuin.

 

Gerecyclede kassen als geluid-en warmtebuffer

Gerecyclede kassen voor geluid

Transitie van het gesloten bouwblok

Collectieve en private tuinen op ieder niveau

Kas op hoogste verdieping voor sociale binding en stedelijk tuinieren

Aflopend volume geeft plaats aan tuinen op ieder niveau

Prefab constructie voor flexible indeling van het plan

Situatie

Gevel noord

Gevel oost

Gevel zuid

Gevel west

Doorsnee 

Doorsnee

Begane grond

Eerste verdieping

Tweede verdieping

Derde verdieping

Vierde verdieping

Vijfde verdieping

Flexibiliteit doorsnee

Flexibiliteit doorsnee