KAVEL 14

NIEUWE TYPOLOGIE | INTELLIGENTE INTENSIVERING | DICHTHEID | FUNCTIEMENGING | DUURZAAMHEID | ECOLOGIE | WATER | GROEN | ENERGIEZUINIG | SOCIALE COHESIE 

Locatie

Amsterdam

omschrijving

circulair woongebouw met 7500 m2 woonvoorzieningen en utilitaire ruimtes

TEAM

TANGRAM Architekten, Smit’s Bouwbedrijf, NIBE, Hiensch engineering, Daring Dutch

NOOIT MEER VERHUIZEN

Kavel 14 is een circulair woongebouw in de breedste zin van het woord. Niet alleen qua gebruik van materialen maar ook als sociaal statement. Want dit woonblok kan zich steeds opnieuw uitvinden en transformeren naar nieuwe eisen en wensen van de bewoners, in welke levensfase die zich ook bevinden. Zo ontstaat een waardevolle sociale gemeenschap. Daarmee is Kavel 14 duurzaam op alle fronten: bouwtechnisch, economisch én sociaal.Bij de bouw is voornamelijk gebruik gemaakt van gerecyclede (‘tweedehands’) materialen. Denk aan overtallige kassen uit de tuinbouw, eerder gebruikt grind en tweedehands zonnepanelen van prima kwaliteit. Grondstoffen krijgen op deze manier opnieuw waarde. Dit wordt bovendien gewaarborgd door een materialenpaspoort. Hierdoor heeft Kavel 14 een prima milieuscore. Uiteraard is het gebouw ook energieneutraal; het heeft een zeer lage EPC-waarde (energieprestatiecoëfficiënt).

Wat dit project echt uniek maakt, is dat het zich als een bouwdoos kan blijven aanpassen. Het is

 

 

daardoor zeer toekomstbestendig. Verhuizen is niet meer nodig, het gebouw kan zich aanpassen aan de wensen die horen bij verschillende levensfasen. De vloeren en muren zijn vrij te delen, er is veel ruimtelijke vrijheid. Hierdoor zijn verschillende woningtypen mogelijk, op één of meerdere lagen. Ook zijn er verschillende vormen van groepswonen met gemeenschappelijke voorzieningen denkbaar. Diverse denkbare combinaties zijn mogelijk. Dit is mogelijk door een slimme constructie met uitneembare vloerdelen en intelligente plaatsing van installaties. Appartementen en maisonnettes kunnen in de tijd worden verdeeld, gecombineerd of verbouwd tot woongroepen, bijvoorbeeld voor ouderen. Het is een gebouw waar mensen een leven lang kunnen blijven wonen. Van schommel tot schommelstoel. Deze flexibiliteit maakt dat het woonconcept ook op zichzelf duurzaam is.

Hét beeldbepalende onderdeel zijn de kassen. Als tweede laag rondom het gebouw creëren ze een heerlijke buitenruimte, vrijwel het hele jaar door. Ook beschermen de kassen de gevel tegen wind en kou. Op de bovenste verdieping is een grote gemeenschappelijke kas. 

De kassen geven het gebouw een transparante en markante uitstraling. Ze kunnen gedeeltelijk open zodat er een comfortabel binnenklimaat ontstaat. 

Door de gestaffelde opzet van de binnenzijde van het bouwblok zijn overal tuinen mogelijk, zelfs op de hogere verdiepingen. Geen harde, rechte achtergevels maar een geleidelijk oplopend landschap. Sommige tuinplateaus zijn alleen toegankelijk vanaf de eigen woningen (privé-tuinen), andere zijn juist bedoeld als gezamenlijke tuin. Ook is er plek voor een kinderspeelplaats, een horecagelegenheid met terras en zelfs een waterbekken voor opvang van regenwater.

Op de bovenste verdieping is een grote gemeenschappelijke kas. De dubbele hoogte maakt van de kas een prachtig uitkijkpunt.