OURDOMAIN ROTTERDAM BLAAK

INTELLIGENTE INTENSIVERING | DICHTHEID | FUNCTIEMENGING | DUURZAAMHEID | SOCIALE COHESIE

Locatie

André van der Louwbrug 4, Rotterdam

 
omschrijving

612 stadsappartementen voor studenten en jonge professionals, flexibele studie-werkplekken, muziekkamer, game room, bioscoop, fitness, wasserette, bar/restaurant, fietsenkelder

 
opdrachtgever

Greystar Real Estate Partners LLC 

 
ontwikkelaar

Stebru / Drees & Sommer Netherlands (vml. BOAG)

oplevering

december 2021 – januari 2022

BAKEN ROTTERDAM

Hartje Rotterdam, op steenworp afstand van de Markthal, staat de 70 meter hoge toren OurDomain. Een markante toren van 24 verdiepingen bestemd voor (internationale) studenten en starters.

De locatie van dit gebouw is historisch beladen. Op 14 mei 1940 bombardeerden de Duitsers de historische binnenstad van Rotterdam. Een groot deel van de monumentale huizen en panden werd weggevaagd of ging in vlammen op. OurDomain is gekomen op de plek waar de Duitse bommen de stad troffen. Dit deel van het centrum was na de oorlog nooit meer bebouwd. De woontoren wordt beschouwd als een van de laatste puzzelstukken van de Rotterdamse ‘reconstructie’.

De ligging van OurDomain is geweldig: aan de Wijnhaven en op loopafstand van de belangrijkste stedelijke voorzieningen. Ook de strategische ligging is perfect, op de ‘Kennis-As’ met universiteitsgebouwen, medische centra en hoogwaardige werkvoorzieningen binnen handbereik.
Zowel het openbaar vervoer als de belangrijkste stedelijke voorzieningen bevinden zich op loopafstand.

 

 

Een ontwikkeling hier lag niet direct voor de hand; het driehoekige strookje gras (tegen het talud van de verlengde Willemsbrug) bood niet veel ruimte. Met een uitgekiende opzet is het toch gelukt om een toren te ontwerpen met ruim 600 kleine en middelgrote stadswoningen.

OurDomain neemt een scharnierpositie in tussen de oude en nieuwe delen van de stad. Daarom is gezocht naar aanvulling op het woonprogramma: op de eerste gebouwlagen zitten publieke functies zoals horeca, kapper, bibliotheek en studieruimten. In de kelder is de grootste fietsberging van Rotterdam gehuisvest; het gebouw biedt geen ruimte voor auto’s – openbaar vervoer is dichtbij. De plint heeft een open karakter waardoor het straatleven zich letterlijk voortzet in het gebouw.
Op het dak ligt een enorme daktuin van 600 m2 met uitzicht over de Nieuwe Maas en de skyline van de stad.
Met OurDomain heeft Rotterdam er ook een stadspoort bijgekregen. Plus een heus steegje, aan de kant van de Willem de Kooning Academie.

Het ontwerp refereert aan de stoere Rotterdamse wederopbouwarchitectuur. Opvallend is de bijzondere gevelbekleding die met een grillige ‘print’ verwijst naar de puinhopen na het bombardement. Als teken van hoop en veerkracht is de gevel ‘s avonds een subtiel ‘lichtbaken’ voor de stad.

De Architect: Hoe Tangram met OurDomain recht doet aan de Rotterdamse oorlogsgeschiedenis

Uitgelicht: geanodiseerde gevelpanelen met een boodschap

De nieuwe poort naar het hart van Rotterdam

Het driehoekige kavel is erg smal, daarom is het na WOII nooit herbouwd. Men dacht dat substantiële bouw hier niet mogelijk was.

View point Wijnhaven

Van postzegelkavel naar woontoren

De gevelprint is een abstracte weergave van een foto gemaakt wat later in de oorlog. Die laat de puinhopen zien nadat de Duitsers in de Waalhaven de kades hadden opgeblazen. Een referentie die tot leven is gebracht in geanodiseerde panelen. Als teken van hoop en veerkracht toont de grillige print zich overdag in goud en brons. ’s Avonds is OurDomain een subtiel ‘lichtbaken’ voor de stad.

Het hart van Rotterdam na het bombardement op 14 mei 1940. De rode lijn markeert de brandgrens. De print van de gevelpanelen is een abstracte weergave van een foto van de vernieling van de Waalhaven, later in de oorlog.

Ritme en eenheid – in lijn met naburige panden

Gezamenlijk dakterras van 600 m2 met uitzicht over de stad en de Nieuwe Maas 

24ste verdieping: dakterras, fitnessruimte, city lounge en studiowoningen

OurDomain is een ‘community’ met veel gezamenlijke faciliteiten, waaronder een game room, fitness, bioscoop en een wasserette