OURDOMAIN ROTTERDAM

INTELLIGENTE INTENSIVERING | DICHTHEID | FUNCTIEMENGING | DUURZAAMHEID | SOCIALE COHESIE 

Locatie

Rotterdam, Verlengde Willemsbrug-Wijnhaven

 
omschrijving

ca. 612 stadsappartementen, studie- en werkruimtes, kantoren, café/restaurant en winkels

opdrachtgever

Stebru Vastgoed en Boag ism. Greystar

BAKEN ROTTERDAM 

Hartje Rotterdam, op steenworp afstand van de Markthal, verrijst de 70 meter hoge toren OurDomain. Een markante toren van 24 verdiepingen bestemd voor studenten en starters.

De locatie van dit gebouw is historisch beladen. Op 14 mei 1940 bombardeerden de Duitsers de historische binnenstad van Rotterdam. Een groot deel van de monumentale huizen en panden werd weggevaagd of ging in vlammen op. De plek waar OurDomain komt is het exacte centrum dat bombardement. De woontoren wordt beschouwd als het laatste puzzelstuk van de Rotterdamse reconstructie. De plek is tegenwoordig uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer en op loopafstand van de belangrijkste stedelijke voorzieningen. Ook ligt OurDomain strategisch op de nieuwe ‘Kennis-As’, met universiteitsgebouwen, medische centra en hoogwaardige werkvoorzieningen binnen handbereik.

 

Een ontwikkeling op deze locatie lag niet direct voor de hand; het driehoekige strookje gras, tegen het talud van de verlengde Willemsbrug, biedt niet veel ruimte. Met een uitgekiende opzet is het toch gelukt om een toren te ontwerpen met ruim 6o0 kleine en middelgrote stadswoningen.

OurDomain neemt een scharnierpositie in tussen de oude en nieuwe delen van de stad. Daarom is gezocht naar aanvulling op het woonprogramma: op de eerste gebouwlagen komen publieke functies zoals horeca, winkels, bibliotheek, fitness en werkruimten. Deze onderste lagen krijgen een open karakter, waarmee het straatleven zich letterlijk voortzet binnen de grenzen van het gebouw. Hieraan is in het huidige Rotterdam grote behoefte. Op het dak komt een 600 m2 grote daktuin met uitzicht over de Maas en de skyline van de stad. 

De architectuur refereert aan de stoere Rotterdamse wederopbouwarchitectuur. Opvallend is de bijzondere gevelbekleding die met een grillige ‘print’ verwijst naar de chaos na het bombardement. Als teken van hoop is de gevel ‘s avonds een subtiel ‘lichtbaken’ voor de stad. 

 

Het driehoekige kavel is erg smal, daarom is het na WOII nooit herbouwd. Men dacht dat substantiële bouw hier niet mogelijk was.

mei 2021

Het hart van Rotterdam na het bombardement op 14 mei 1940. De rode lijn markeert de brandgrens. De gevelpanelen verwijzen subtiel naar de verwoesting.

De gevelbekleding met zijn grillige print refereet aan de vernietiging van het historische centrum.

De bewoners van OurDomain kunnen gebruik maken van het enorme dakterras met veel groen en uitzicht over het centrum en de Maas.

6 april 2021: het hoogste punt (70 meter) is bereikt.