Locatie

Jaarbeursplein, Utrecht

omschrijving

Hotel met ca 250 kamers, woontoren met 300 appartementen, faciliteiten, gebouwd parkeren

opdrachtgever

de Lelie Vastgoed B.V. (Amrâth hotelketen).
ROV / SPF 

EEN VESTIBULE VOOR DE STAD

Het centrumgebied nabij het centraal station van Utrecht krijgt een enorme make-over. Op meer dan 35 locaties vindt een gebiedstransformatie plaats. Het doel is om van deze locatie een gemengde buurt te maken waar mensen kunnen wonen, werken en ontspannen. Met parken en veel groene plekken.

De locatie Jaarbeursplein is belangrijk voor de ontwikkeling van Utrecht richting deze westkant van de stad. Galaxy Tower is een van de eerste ontwikkelingen daar. Met een gemengd programma heeft de toren een belangrijke functie voor de nieuw te ontwikkelen woonwijk in de wijk en het bedrijventerrein aan de andere kant. 

Galaxy Tower is een gemengd hotel- en woongebouw. Op de onderste eerste acht verdiepingen van het ruim 90 meter hoge toren komt het 4-sterren Amrâth Galaxy Jaarbeurs Hotel. Het hotel krijgt 250 kamers, een restaurant, zwembad en een wellnessruimte. Op de hoger gelegen verdiepingen bevinden zich 330 appartementen voor het Spoorweg Pensioenfonds. Hotel en appartementen profiteren van elkaars aanwezigheid: de bewoners kunnen gebruik maken van restaurant, zwembad en fitness, alsmede pakketbezorgservice. De appartementen hebben parkeerruimte onder het gebouw.

 

 

 

Galaxy moet visueel een dubbele rol vervullen. Het is een grootstedelijk gebouw met een schaal die kan aansluiten bij zowel de kantorenomgeving van het Jaarbeursplein als bij de nieuwe woonwijk. Om een schaaltransitie te bereiken heeft de toren gestapelde bouwvolumes van verschillende afmetingen. De keramieke gevel is rijk gedetailleerd en op meerdere niveaus zijn er opvallende grote daktuinen met prachtig uitzicht over de stad. Met een vrijwel geheel open plint met functies als horeca en kleine winkels creëert het rondom verblijfskwaliteit.  De grote hotellounge, gericht op het Jaarbeursplein, kan met recht beschouwd worden als ‘vestibule voor de stad’.

Dankzij de in de gevel geïntegreerde zonnepanelen zal het energieverbruik van de toren spectaculair laag zijn. Uiteraard voldoet het gebouw aan de nieuwe duurzaamheidseisen van de gemeente Utrecht voor het nieuwe ‘Healthy Urban Quarter’.

Galaxy als scharnier tussen kantoren-en woonwereld

Nieuw centrum over het spoor

Voormalig groentetuinen van Utrecht

Complex volume opbouw in het SPvE

Kwaliteit door groene buffers

Begane grond

2e verdieping

9e verdieping

15e verdieping

Collectieve groene tuinen op de verschillende niveaus

Groene lichtschachten in de woonlagen

Lobby hotel: Vestibule voor de stad

Gevelconcept: 50% glas, 20% PV, 30% keramiek

Gevelcompositie: onregelmatige regelmaat

Mondriaan

Stienstra

Van Doesburg

TANGRAM

Ontwikkeling gevelschema

Toolkit gevel: keramiek, PV, glas

Entreehal woningen: ontmoetingen