Locatie

Roombeek, Enschede

omschrijving

Woonfunctie

opdrachtgever

Koopmans TBI

 

TETEM 3, De Weverij, wordt ‘het laatste icoon van Roombeek’

In 2001 vond in Enschede de ernstigste ramp in de geschiedenis plaats toen de SE Fireworks-fabriek explodeerde. Deze gebeurtenis resulteerde in een aanzienlijke verwoesting van de wijk Roombeek met een groot aantal dodelijke slachtoffers.

Na verloop van tijd begon het wederopbouwproces onder leiding van supervisor Pi de Bruijn, zelf kind van deze buurt. 20 jaar later is de wederopbouw bijna voltooid.

De nieuwe wijk Roombeek wordt gekenmerkt door opvallende bouwwerken zoals de Museumfabriek, het Balengebouw en de Eekenhof. Deze dienen als iconen die de wijk definiëren. TETEM 3, de Weverij is ondanks haar woonbestemming, bestemd om het vijfde en laatste icoon van de wijk te worden.

De locatie van TETEM 3, gelegen op de plek van een voormalige textielhal, is nauw verbonden met het naastgelegen ARTEZ-gebouw, een andere voormalige textielhal van de Twentse Textiel maatschappij. Om in te passen in de omgeving wordt gezocht naar een ‘relatie van gelijkenis’ daarmee aan twee van de drie zijden, met respect voor de industriële architectuur uit de late 19e eeuw tot de jaren 30 van de 20e eeuw. De bijzondere driehoekige vorm van de plek is aanleiding middels de derde gevel de explosie uit te drukken met zijn gefrommelde voorkomen van geëtst aluminium in de kleur van de baksteen .

De voetafdruk van het gebouw weerspiegelt de typische driehoekige vorm van de omliggende groene scherven in de straat, wat zorgt voor een sterke verankering op de plek. TETEM 3 biedt ruimte aan 150 appartementen met een ingebouwde parkeervoorziening.

De explosie

Jaren later na de explosie

Relatie van gelijknis

Hoekverdraaiing in structuur opheffen

Structuur orthogonaal

Structuur orthogonaal

Noord gevel

Oost gevel

Zuid gevel

West gevel