ZUIDOEVER, Amsterdam

NIEUWE TYPOLOGIE | DUURZAAMHEID | ECOLOGIE | GROEN | WATER | ENERGIEZUINIG | SOCIALE COHESIE

 

Locatie

Eemlandstraat 2, Amsterdam Kop Zuidas

omschrijving

54 woon-zorgeenheden en voorzieningen voor mensen met dementie of somatische klachten; 3 apartementen zijn geschikt om te wonen met een partner

opdrachtgever

Zorgorganisatie Cordaan

 

FIJN WONEN VOOR MENSEN MET DEMENTIE

Zuidoever is een nieuw concept. Het project breekt rigoureus met de bestaande opzet van verzorgings- en verpleeghuizen. Het biedt comfort en veel privacy zodat de bewoners zoveel mogelijk kunnen blijven leven zoals ze dat gewend zijn.

Het is het eerste project volgens ‘De Oevers’, de nieuwe woon-, zorg- en welzijnsformule van de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan. De Oevers omhelst een kwalitatief hoogwaardige woon- en leefomgeving waar de bewoners zich in de diverse fasen van hun ziekte op hun gemak voelen en gelukkig zijn. Uitgangspunt is dat het activeren van ouderen leidt tot een betere leefkwaliteit én een efficiëntere zorg omdat actieve ouderen langer ‘goed’ en gelukkig blijven. Zuidoever is ontworpen om dat te faciliteren en te stimuleren.

In Zuidoever wonen ouderen met dementie én ouderen met somatische aandoeningen. Dat stelt specifieke eisen aan de woon-zorgomgeving. Dementerenden hebben baat bij een meer besloten omgeving, mensen met fysieke beperkingen komen

juist graag in contact met de buitenwereld. Binnen Zuidoever kan het allebei: het biedt een grotere buitenwereld en kan zich verkleinen tot een veilige, huiselijke plek. Het gebouw past zich aan de bewoners aan; hun wereld kan zich verkleinen en vergroten afhankelijk van wat ze nodig hebben. Het biedt privacy en de mogelijkheid om anderen te ontmoeten.

 Er zijn graduele overgangen en logische loopcircuits (‘leefringen’) die gekoppeld kunnen worden tot grotere circuits. Mensen met verschillende actieradius komen zo op een natuurlijke manier toch met elkaar in contact.
Natuur, groen en water zijn belangrijke elementen die diep doordringen in het gebouw. De deels met een kas omhulde binnentuin is op elk niveau van het gebouw toegankelijk, zomer én winter.

TANGRAM heeft ook de inrichting van het pand bepaald. Er is veel aandacht besteed aan tactiliteit van materialen, want de tastzin blijft het langst van alle zintuigen intact.

Zuidoever is zo ontworpen dat het ook in de toekomst zijn waarde behoudt. Als wensen of doelgroepen veranderen, kan het eenvoudig worden aangepast.