Locatie

Eemlandstraat 2, Amsterdam Kop Zuidas

omschrijving

54 woon-zorgeenheden en voorzieningen voor mensen met dementie of somatische klachten; 3 apartementen zijn geschikt om te wonen met een partner

 
opdrachtgever

Zorgorganisatie Cordaan

oplevering

september 2021

Nominaties

Amsterdamse Nieuwbouw Prijs 2021
ARC Interieur Award 2020 (de Architect)

 

 

FIJN WONEN VOOR MENSEN MET DEMENTIE

Zuidoever is een nieuw concept. Het project breekt rigoureus met de bestaande opzet van verzorgings- en verpleeghuizen. Het biedt comfort en veel privacy zodat de bewoners zoveel mogelijk kunnen blijven leven zoals ze dat gewend zijn.

Het is het eerste project volgens ‘De Oevers’, de nieuwe woon-, zorg- en welzijnsformule van de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan. De Oevers omhelst een kwalitatief hoogwaardige woon- en leefomgeving waar de bewoners zich in de diverse fasen van hun aandoening op hun gemak voelen en gelukkig zijn. Uitgangspunt is dat het activeren van ouderen leidt tot een betere leefkwaliteit én een efficiëntere zorg omdat actieve ouderen langer ‘goed’ en gelukkig blijven. Zuidoever is ontworpen om dat te faciliteren en te stimuleren.

In Zuidoever wonen ouderen met dementie én ouderen met somatische aandoeningen. Dat stelt specifieke eisen aan de woon-zorgomgeving. Dementerenden hebben veelal baat bij een meer besloten omgeving, mensen met fysieke beperkingen komen juist graag in contact met de buitenwereld. Binnen Zuidoever kan het allebei: het biedt een grotere buitenwereld en kan zich verkleinen tot een veilige, huiselijke plek. Het gebouw ‘past zich aan de bewoners aan’; hun wereld kan zich verkleinen en vergroten afhankelijk van wat ze nodig hebben. Het biedt privacy en de mogelijkheid om anderen te ontmoeten.

Er zijn graduele overgangen en logische loopcircuits (‘leefringen’) die gekoppeld kunnen worden tot grotere circuits. Mensen met verschillende actieradius komen zo op een natuurlijke manier toch met elkaar in contact. Doodlopers komen in de opzet niet voor.
Natuur, groen en water zijn belangrijke elementen die diep doordringen in het gebouw. De deels met een kas omhulde binnentuin is op elk niveau van het gebouw toegankelijk, zomer én winter.

In een dergelijk gebouw zijn exterieur en interieur onlosmakelijk verbonden en een eenheid. TANGRAM heeft daarom ook de inrichting tot op detail bepaald, in nauwe samenwerking met de directie van Cordaan. Er is veel aandacht besteed aan tactiliteit van ( de soms onconventionele) materialen, want de tastzin blijft het langst van alle zintuigen intact. Kleuren hebben een weloverwogen balans tussen licht en donker, verzadigd en onverzadigd. Sferen komen overeen met de waarneming: zo is de kas werkelijk ingericht als tuin- met bijbehorend meubilair en verlichting. Gemeenschappelijke voorzieningen, zoals de open keukens in het hart van het gebouw en de muziekzaal nodigen uit en brengen bewoners samen.

Zuidoever is zo ontworpen dat het ook in de toekomst zijn waarde behoudt. Als wensen of doelgroepen veranderen, kan het eenvoudig worden aangepast.

 

Zicht vanuit de tuin

Hoofdentree

Geluidswerende schermen

Zuidoever genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2021. De video is gemaakt door AT5.

Tweede leven: Appartmenten

Tussen twee groepen

Gestappelde tuin.

In het begin

Twee jaar later

Groepskeuken

Centrale keuken

Groepstafel

Entree woning

Vitrine

Huiskamer

Samen kijken

Muzikaal

Groepskeuken

Bibliotheek