Locatie

Schoorldam, Westfriesland (NH)

omschrijving

werkatelier, onderdeel van een nieuw te ontwikkelen buurtschap

opdrachtgever

Bouwbedrijf De Nijs 

oplevering

gefaseerd vanaf 2021

TUSSEN TWEE
WERELDEN

 

Aan de Westfrieschedijk in Schoorldam heeft bouwbedrijf de Nijs een opslagwerf. Een groot deel van het terrein kwam vrij en Tangram werd gevraagd verschillende kleine gebouwen te realiseren : een ateliergebouw met kantoor voor eigenaar Winfred de Nijs , een aantal twee-onder-een kapwoningen en 4 kleine vakantiewoningen. Tezamen een behoorlijk programma voor de plek in een zeer open omgeving getypeerd door landerijen, boerderijen en landelijke woningen. De monumentale zeedijk is een belangrijke ruimtelijke drager, die het terrein flankeert en haar ruimtelijke impact niet mocht verliezen.

De oplossing ligt in de compactheid van de nieuwe gebouwen, zonder voor of achterkant, vrij verstrooid in de ruimte, met een ongedwongen landscapsinrichting waar slechts schapenhekken voor afscheiding zorgen.

Ondanks verschil in schaal tussen de verschillende blokken is gekozen voor eenduidigheid van vorm: de mansardekap die vanouds in de omgeving veel te vinden is en de bouwvolumen typeert. Dak en gevels gaan zo in elkaar over.

De atelierruimte is gevormd om de kunstobjecten van de Nijs optimaal ruimte te geven. De grote loftachtige ruimte en het grote terras op de verdieping hebben geweldig uitzicht over de landerijen tot aan de duinen. De houten kapconstructie domineert het beeld van het interieur.

De huid van de gevel bestaat uit gepotdekselde  keramiek platen van Petersen, die een robuust uiterlijk geven aan het volume. De kopgevels zijn een combinatie van  van lariks en  Fraké hout .

Ook de woningen zijn ontwikkeld met de mansardekap als uitgangspunt in kombinatie met houten kopgevels. Hier wordt het beeld bepaald door dakpannen (Muldenpan) die in een sprekend patroon gelegd zijn. De abstractie van de gevels sluit aan bij die van het ateliergebouw.

Situatie met kantoor, woningen en vakantie villa’s

Entree kantoor

Plek voor kunstcollectie

Plek voor kunstcollectie

Woongedeelte op verdieping

Vakantie woningen