We bezochten eind mei een aantal Tangram projecten in de binnenstad van Amsterdam.
Projecten Crystal Court (2008) en Waterwoningen (1999), met als (nog steeds) actuele thema ‘verdichten in de stad’. De natuur heeft haar bedoelde plek ingenomen in en rondom de gebouwen.

 

Over de projecten:

Waterwoningen, Amsterdam De Aker, 18 energiezuinige waterwoningen in een ecozone, 1999, Tangram Architekten
In de wijk De Aker in Amsterdam-Osdorp ligt een ecologische zone waarin achttien waterwoningen zorgvuldig zijn ingebed. De woningen mochten zo min mogelijk de plaatselijke natuur verstoren. In plaats van ze in hun volle maat op het water te zetten, staan de woningen op smalle ‘sokkels’ die slechts een derde van het vloeroppervlak van het huis erboven beslaan. De hoogte van de sokkel is berekend om voldoende licht en lucht het water te laten bereiken, zodat de waterbiotoop niet wordt verstoord. Daarnaast zijn de daken voorzien van groen ten behoeve van de insecten en vogels in het gebied. Zo geven de blokken meer natuur terug dan met de smalle sokkel wordt afgenomen.

Crystal Court, Amsterdam Buitenveldert, 36 gestapelde villa’s met terassen, watertuin en ondergronds parkeren, 2008, Tangram Architekten
De plek is perfect: aan de ene kant het Gelderlandplein met zijn vele voorzieningen en winkels, aan de andere kant het Gijsbrecht van Amstelpark. Stedelijk en groen tegelijk. Op de relatief kleine locatie in het park ligt de ‘woonsculptuur’ Crystal Court: 36 gestapelde villa’s met prachtige houten gevels.
De woningen zijn gestapeld in vier los geschakelde boomstructuren, zodanig dat er veel tussenruimte ontstaat en de voetafdruk op de grond zo klein mogelijk is gehouden. Ondanks de compacte bebouwing zijn er op deze manier veel open ruimten met doorzichten gecreëerd en sluit het complex goed aan bij de parkachtige omgeving. Vanwege de hoge dichtheid is de ‘continuiteit van de open ruimte’ een belangrijk aspect van het ontwerp. Hierdoor ontstaat een wisselwerking tussen de gestapelde volumes, de groene omgeving en de open ruimte.