CRYSTAL COURT, BUITENVELDERT

NEW TYPOLOGY | INTELLIGENT INTENSIFICATION | DENSITY | SUSTAINABLE | ECOLOGY | WATER | GREEN | ENERGY EFFICIENT | SOCIAL COHESION | MA-SSA MEANINGFUL EMPTYNESS

Location

Amsterdam Buitenveldert, Willem van Weldammelaan

description

36 stacked villa’s with terraces, water garden and underground parking

Client

Hillen&Roosen

Awards

New building prize Amsterdam 2010, nomination Daylight Award, Nomination Gouden A.A.P Amsterdam 2008

 

36 STACKED VILLA’S

 

Crystal Court is located on a relatively small site located between Amsterdamse Bos and Flevopark. A dense development was planned on this green site, made up of 36 villas above a car park. Maximizing the sense of openness and through views, the volumes are stacked — small ones below, big above — to create one continuous space between them with plenty of greenery and water. Despite the density, therefore, the complex blends harmoniously with its park-like setting, and all apartments enjoy optimal views, privacy and sunshine.

 ‘Un-built space’ combined with high density is an important aspect of the design. The volumetric configuration sets up an interplay between the stacked volumes, green surroundings and open space. Ensuring a transition between public and

private, collective spaces enhance the quality of the living environment in an urban setting that is increasing in density all the time.

Both the main entrance and car park entrance, as well as the shared facilities, are located in the collective atrium. The central garden and ponds enliven this in-between space. Most apartments have balconies that overlook this winter garden and others that face the surroundings.

 

crystal court link_a tour around amsterdam’s A10
crystal court link_tangram stacks rich amsterdam residents in luxury apartments with a winter garden