CRYSTAL COURT, BUITENVELDERT

NIEUWE TYPOLOGIE |  INTELLIGENTE INTENSIVERING | DICHTHEID | DUURZAAMHEID | ECOLOGIE | WATER | GROEN | ENERGIEZUINIG | SOCIALE COHESIE | MA-SSA BETEKENISVOLLE LEEGTE

LocatiE

Amsterdam Buitenveldert, Willem van Weldammelaan

 
omschrijving

36 vrijstaand/gestapelde villa’s met terassen, watertuin en ondergronds parkeren

opdrachtgever

Hillen&Roosen

prijzen

Nieuwbouwprijs Amsterdam 2010 (AT5/Het Parool); nominatie Daylight Award; nominatie Gouden A.A.P 2008

 

36 GESTAPELDE VILLA’S

De plek is perfect: aan de ene kant het Gelderlandplein met zijn vele voorzieningen en winkels, aan de andere kant het Gijsbrecht van Aemstelpark. Het Concertgebouw en Rijksmuseum van Amsterdam op nog geen 10 minuten met de fiets. Stedelijk en groen tegelijk. Op deze relatief kleine locatie ligt de ‘woonsculpture’ Crystal Court: 36 gestapelde luxe villa’s met prachtige houten gevels. Het project kreeg in 2010 de Nieuwbouwprijs Amsterdam.

De woningen zijn gestapeld in vier los geschakelde boomstructuren, zodanig dat er veel tussenruimte ontstaat en de voetafdruk op de grond zo klein mogelijk is gehouden. Ondanks de compacte bebouwing zijn er op deze manier veel open ruimten met doorzichten gecreëerd en sluit het complex goed aan bij de parkachtige omgeving. Vanwege de hoge dichtheid is ‘continuiteit van de open ruimte’ een belangrijk aspect van het ontwerp. Hierdoor ontstaat een wisselwerking tussen de gestapelde volumes, de groene omgeving en de open ruimte.

Door de manier van stapelen zijn alle verschillend in typologie, opzet en wijze van benadering. Ze hebben allemaal optimaal uitzicht, privacy en bezonning. De meeste hebben meerdere terassen met uitzicht op de wintertuin en de omgeving.

Vanwege de hoge dichtheid is ‘open ruimte’ een belangrijk aspect van het ontwerp. Hierdoor ontstaat een wisselwerking tussen de gestapelde volumes, de groene omgeving en de open ruimte.

Door de manier van stapelen zijn alle verschillend in typologie, opzet en wijze van benadering. Ze hebben allemaal optimaal uitzicht, privacy en bezonning. De meeste hebben meerdere terrassen met uitzicht op de wintertuin en op de omgeving. Zowel de hoofdingang als de ingang van de parkeergarage en de gedeelde voorzieningen bevinden zich in het collectieve atrium. Het park loopt in de vorm van een watertuin met vissen en inheemse planten vrijwel naadloos door in atrium.

crystal court link_a tour around amsterdam’s A10
crystal court link_jaarboek architectuur in nederland 2008-2009
crystal court link_machtige woonsculptuur
crystal court link_onzichtbare verdichting
crystal court link_prestigieus wonen in het stadsgroen
crystal court link_tangram stacks rich amsterdam residents in luxury apartments with a winter garden
crystal court link_vrijstaand gestapeld wonen in crystal court
crystal court link_wonen in balans