Locatie

Amsterdam Buitenveldert, Willem van Weldammelaan

 
omschrijving

36 vrijstaand/gestapelde villa’s met terassen, watertuin en ondergronds parkeren

opdrachtgever

Hillen&Roosen

prijzen

Nieuwbouwprijs Amsterdam 2010 (AT5/Het Parool), Houtprijs 2008; nominatie Daylight Award; nominatie Gouden A.A.P 2008

 

Vrijstaand gestapeld wonen

De plek is perfect: aan de ene kant het Gelderlandplein met zijn vele voorzieningen en winkels, aan de andere kant het Gijsbrecht van Aemstelpark. Het Concertgebouw en Rijksmuseum van Amsterdam op nog geen 10 minuten met de fiets. Stedelijk en groen tegelijk. Op de relatief kleine locatie in het park ligt de ‘woonsculptuur’ Crystal Court: 36 gestapelde luxe villa’s met prachtige houten gevels. Het project kreeg in 2010 de Nieuwbouwprijs Amsterdam.

De woningen zijn gestapeld in vier los geschakelde boomstructuren, zodanig dat er veel tussenruimte ontstaat en de voetafdruk op de grond zo klein mogelijk is gehouden. Ondanks de compacte bebouwing zijn er op deze manier veel open ruimten met doorzichten gecreëerd en sluit het complex goed aan bij de parkachtige omgeving. Vanwege de hoge dichtheid is ‘continuiteit van de open ruimte’ een belangrijk aspect van het ontwerp. Hierdoor ontstaat een wisselwerking tussen de gestapelde volumes, de groene omgeving en de open ruimte. Dit aspect was doorslaggevend voor de buurtbewoners om het bouwproject op deze plek te accepteren.

Door de manier van stapelen zijn alle verschillend in typologie, opzet en wijze van benadering. Ze hebben allemaal optimaal uitzicht, vaak met drie,soms zelf vier gevels, privacy en bezonning. De meeste hebben meerdere terrassen met uitzicht op de wintertuin en op de omgeving. Zowel de hoofdingang als de ingang van de parkeergarage en de gedeelde voorzieningen bevinden zich in het collectieve atrium. Het park loopt in de vorm van een watertuin met vissen en inheemse planten vrijwel naadloos door in atrium.

De ongewone stapeling en het gegeven van alzijdige overstekken vereisten een onconventionele oplossing voor de constructie: grote geprefabriceerde wandvlakken met grote overstekken, met daartussen holle vloeren. Met deze constructiewijze werd een bijna onbeperkte mate van flexibiliteit en aanpasbaarheid geïntroduceerd. Dit heeft geresulteerd in de eerste tien jaar van het gebouw in diverse splitsingen en samenvoegingen, waarbij ook keukens en badkamers relatief eenvoudig konden worden verplaatst.

crystal court link_a tour around amsterdam’s A10
crystal court link_jaarboek architectuur in nederland 2008-2009
crystal court link_machtige woonsculptuur
crystal court link_onzichtbare verdichting
crystal court link_prestigieus wonen in het stadsgroen
crystal court link_tangram stacks rich amsterdam residents in luxury apartments with a winter garden
crystal court link_vrijstaand gestapeld wonen in crystal court
crystal court link_wonen in balans

 

Losse stapeling: Grote tuinterrassen

Woonsculptuur

Groen en water in reflectie en privacy

Continuiteit van ruimte

Ongekende ruimtelijkheid

Locatie in Gijsbrecht van Aemstelpark


Ruimtelijkheid (voor de plantengroei)

Park loopt door in gebouw

Levendige biotoop