TANGRAM Architekten | Utiliteitsbouw - Hervormd Lyceum West - Amsterdam

Niet-schoolse school

Hervormd Lyceum West – Amsterdam

Het Hervormd Lyceum West zat oorspronkelijk in een gebouw uit 1963. Door groei van het aantal leerlingen had de school behoefte aan zo’n 3.000 m2 extra lokalen en voorzieningen. De (ver)nieuwbouw moest vorm geven aan de intenties en overtuigingen van de succesvolle school, waar de hoofdzakelijk allochtone leerlingen bovengemiddelde studieresultaten behalen.
Het vernieuwde gebouw werd in 2007 gekozen tot het Gebouw van het Jaar.

Kleur en licht
Kleur en licht zijn ingezet als architectonisch middel om uitdrukking te geven aan de thema’s openheid, zelfbewustzijn, optimisme en ‘gezien willen worden’. Het oorspronkelijke gebouw hebben we opnieuw georganiseerd, gerenoveerd, opgebroken en ‘leeggepeld’. De naar binnen gekeerde, besloten sfeer wilden we vervangen door openheid en transparantie. Het gebouw heeft hierdoor een bijna niet-schoolse uitstraling gekregen.

Samenhang binnen en buiten
Door veel glas te gebruiken in de gevel van de nieuwbouw is er een sterke samenhang ontstaan tussen binnen en buiten. Transparante gekleurde lichtvlakken markeren de routes en plekken in het vernieuwde en het nieuwe deel. Dit hebben we ook doorgezet in de oudbouw zodat er praktisch geen verschil meer is tussen oud en nieuw. Ook de buitenruimtes zijn betrokken bij het gebouw, waardoor de tuinen en pleinen bijna onderdeel van het interieur zijn geworden.
De gekleurde lichtvlakken hebben niet alleen een symbolische betekenis; ze zorgen voor een nieuwe eenheid die de verschillen tussen oud- en nieuwbouw letterlijk overstraalt.

 

Locatie Amsterdam
Oplevering 2005
Opdrachtgever Stichting Cedergroep, Amsterdam
Uitvoerder De Nijs
Omschrijving Renovation and new construction, school for secondary education
Prijzen 2007 Winner of BNA building of the year; 2006 Nomination Prize for school buildings

Link:

hervormd lyceum west link_bna gebouw van het jaar
hervormd lyceum west link_bringing the light outside