TANGRAM Architekten | Utiliteitsbouw - Hervormd Lyceum West - Amsterdam

Utiliteitsbouw – Hervormd Lyceum West – Amsterdam

Het Hervormd Lyceum West was oorspronkelijk gehuisvest in een gebouw uit 1963. Door exponentiële groei had de school behoefte aan circa 3.000 m2 extra lokalen en voorzieningen. De (ver)nieuwbouw moest vorm geven aan de intenties en overtuigingen van de succesvolle school, waar de hoofdzakelijk allochtone leerlingen bovengemiddelde studieresultaten behalen.

Kleur en licht zijn ingezet als architectonisch middel om uitdrukking te geven aan de thema’s openheid, zelfbewustzijn, optimisme en het ‘gezien willen worden’. Het oorspronkelijke gebouw is opnieuw georganiseerd, gerenoveerd, opgebroken en ‘leeggepeld’, zodat introvertie en geslotenheid hebben plaatsgemaakt voor openheid en transparantie. Het gebouw heeft hierdoor een bijna ‘onschoolse uitstraling’ gekregen.

Veelvuldig gebruik van glas in de gevel van de nieuwbouw zorgt voor een sterke samenhang tussen binnen en buiten. Transparante gekleurde lichtvlakken markeren de routes en plekken in het vernieuwde en het nieuwe deel, en door dit door te zetten in de oudbouw wordt het verschil tussen oud en nieuw praktisch opgeheven. Ook de buitenruimtes worden betrokken bij de functies in het gebouw, waardoor de tuinen en pleinen bijna onderdeel van het interieur worden. De toepassing van gekleurde lichtvlakken heeft niet alleen symbolische betekenis; het zorgt voor een nieuwe eenheid die de verschillen tussen oud- en nieuwbouw letterlijk overstraalt.

 

Locatie Amsterdam
Oplevering 2005
Opdrachtgever Stichting Cedergroep, Amsterdam
Uitvoerder De Nijs
Omschrijving Renovation and new construction, school for secondary education
Prijzen 2007 Winner of BNA building of the year; 2006 Nomination Prize for school buildings

Link:

hervormd lyceum west link_bna gebouw van het jaar
hervormd lyceum west link_bringing the light outside