Locatie

Ter Apel, Groningen

omschrijving

Asielzoekerscentrum met sportfaciliteiten, gezondheidszorg en educatie

opdrachtgever

Balast Nedam; Heddes Bouw en Ontwikkeling

oplevering

studie, niet uitgevoerd

THUIS IN HET BUITENLAND

De toekomstige bewoners van het nieuwe Asielzoekerscentrum Ter Apel komen uit totaal verschillende leefomgevingen. Een vluchteling uit Syrië heeft andere referentiekaders dan een uit Eritrea of Rusland. Toch zullen zij in Ter Apel een zekere periode samen moeten leven in relatieve harmonie, in een land met een cultuur waar geen van de asielzoekers vertrouwd mee is. Het streven moet zijn het verblijf zo prettig mogelijk te maken.

Ieder mens heeft behoefte aan een bepaalde mate van geborgenheid, zelfs als  het verblijf tijdelijk is. Omdat de asielzoekers in het nieuwe centrum dicht op elkaar worden gehuisvest, kunnen zij de confrontatie met elkaar niet uit de weg gaan. Hiermee is ‘de ontmoeting’ – naast andere belangrijke aspecten als veiligheid en beheersbaarheid – een centraal thema in het ontwerp, dat moet bijdragen aan de leefbaarheid. 

Met een bijzondere configuratie van de blokken zijn plekken gemaakt van verschillende schaal. Zo ontstaat er een goede overgang van het private domein, via een meer collectief naar het meest openbare. Op het terrein zijn verblijfsplekken voorzien waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Een grillig vormgegeven centrale as verbindt alle verschillende groepen. Aan deze as zijn de collectieve voorzieningen gelegen, zoals gezondheidzorg, sport, educatie en vermaak. Variatie en differentiatie dragen bij aan herkenbaarheid van de eigen plek in het geheel.