Locatie

Schermerweg-Edisonlaan, Alkmaar

 
omschrijving

ca. 150 woningen, werkplekken bij huis, kantoren, maatschappelijke functies en collectieve ruimte

opdrachtgever

Geus bouw

 
oplevering

Werk in uitvoering

 

HET NIEUWE STAPELEN

De Kaap is  geen standaard toren. Het gebouw is zowel verticaal als horizontaal gestapeld, met een  grote differentatie in hoogte. Niet alleen oogt het gebouw daarom vriendelijker dan een klassieke toren, het biedt door deze andere manier van stapelen ook aanzienlijk meer woon- en leefkwaliteit.

De Kaap wordt de ‘poortwachter’ van de nieuwe woonwijk Oudorp, even ten zuidoosten van het centrum van Alkmaar.  Het gebouw komt op de kop van de wijkentree te staan, met het hoogste punt goed zichtbaar vanuit de stad en zuidelijke richting. Naar de wijk toe bouwt de gelaagdheid als een stepping stone af naar de kleinschaligere omgeving.

Het is een van de eerste nieuwe ontwikkelingen op het 43 ha grote bedrijventerrein Oudorp dat de komende jaren wordt getransformeerd naar een gebied voor wonen, werken en recreëren.

 

De nieuwe wijk (met hoge bouwdichtheid) krijgt een groene uitstraling. De hybride De Kaap – tussen toren en gestaffeld appartementengebouw in – kan hierin voorzien. Het straalt rondom groene kwaliteit uit. Elk dakvlak is een echte tuin, inhammen vormen een uitgelezen plek voor een riante wintertuin. Op het hoogste punt (35 m) komt een grote kas, bestemd voor alle gebruikers van De Kaap. Dé plek om elkaar te ontmoeten en van het geweldige uitzicht over Alkmaar te genieten.

Het gebouw is multifunctioneel. Naast wonen komen er ruimtes voor horeca, fitness, zorg en andere collectieve functies. Ook is het mogelijk bedrijfsruimte te koppelen aan wonen. Hoger in het gebouw zijn er gezamenlijke werkruimtes voor bewoners die (ook) thuis werken.

De Kaap kent diverse woningtypen en – groottes, en de mogelijkheid om die anders in te delen.  Dat maakt het gebouw geschikt voor een brede doelgroep: van jong tot oud, van alleenstaand tot gezinnen.

Gestapelde opzet met echte tuinen

Volume opbouw

Veelzijdige uitstraling

Opstappeling voor relatie met omgeving

Plattegrond schema’s 

Doorsnee fragment

Gevelfragment

Begane grond

Eerste verdieping