Locatie

Rotterdam Pernis

omschrijving
ca. 8000 m2 kantoren, bezoekerscentrum, trainingscentrum, sportfaciliteiten en gebouwd parkeren. Toegevoegd programma: hotel, tankstation, restaurant

opdrachtgever
Nerefco

oplevering

2007, niet gerealiseerd

VEILIG & INNOVATIEF

 

In Pernis, ten westen van Rotterdam, ligt de jongste en grootste raffinaderij van Europa: Nerefco.
De locatie is precair op de grens van industrie en het natuurgebied Nationaal Park De Biesbosch. Het bedrijf afficheert zich als innovatief , progressief en groen. Het nieuwe hoofdgebouw moest derhalve een voorbeeld worden van samenwerking in een gezonde omgeving, met een maximale efficiency in ruimtegebruik. Op de agenda stond ook energiebesparing door restwarmte van de raffinaderij, en opwekking met zonnecollectoren. Het moest kortom expressie geven aan de vooruitstrevendheid.

Bijzondere randvoorwaarde is het explosiegevaar van de kraakinstallaties, op korte afstand aanwezig en daarmee bepalend voor de vormgeving.

Het kantoor is een kunstmatig duin met de open zijde afgewend van de raffinaderij. De ‘stealth’ vorm maakt het onkwetsbaar voor een ontploffing. De meer afgesloten kantoorfuncties zijn tribunegewijs georiënteerd op een centraal binnenplein, waar groepswerkplekken en algemene ruimten als hal, bibliotheek, restaurant en fitness zijn geplaatst.

In het gebouw is volop ruimte voor groot groen. Vanaf de tribunes heeft de passant geweldig uitzicht over het water naar de Biesbosch. Het glasdak is voorzien van transparante zonnepanelen, die voor een substantieel onderdeel voorzien in de energiebehoefte van het gebouw.