Locatie

Laren

omschrijving

studie naar reorganisatie en gedeeltelijke nieuwbouw van het Singer theater, beeldentuin en museum

opdrachtgever

Bouwkundig Adviesbureau J.N.M. Kooij; Lisoba Beheer BV

oplevering

2012 ontwerpstudie, niet gerealiseerd

 

KUNST, MUZIEK EN DRAMA VERBONDEN

 

Het museum Singer Laren is gevestigd in villa ‘De Wilde Zwanen’ van het Amerikaanse verzamelaarsechtpaar William en Anna Singer. Naarmate de collectie groeide kreeg de villa de status van een echt museum. Het museum bezit inmiddels een internationaal aansprekende collectie van werken uit het modernisme. Een deel is te bewonderen in de beroemde beeldentuin, met daarin onder andere het beroemde beeld ‘De Denker’ van Rodin.

De oprichters koesterden de opvatting dat beeld, muziek en theater onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daarom werd in 1956 een concertzaal toegevoegd, die geleidelijk aan ook voor theater werd gebruikt. In 2011 voldeed het ensemble echter niet meer, in zowel technisch als organisatorisch opzicht, zodat een besloten prijsvraag werd uitgeschreven.

 

In het ontwerp is een glazen scharnier tussen de verschillende bouwdelen geplaatst, met daarin de receptiefuncties. Op de plek van het oude theater is een nieuwe, functionelere zaal ontworpen.

Een belangrijk onderdeel is de glazen connectie tussen museum, beeldentuin en theater. Hiermee kan op zonnige dagen plaats worden geboden aan meer informele activiteiten door het hele complex heen. Naar de straat toe is het gebouw geopend met een opgetilde foyer, die het complex een frisse, feestelijke uitstraling geeft.