Rhapsody in West heeft de prijs voor de beste duurzame gebiedsontwikkeling¬†gewonnen, de SKG Award. De jury prijst de “moedige aanpak om op een uitdagende plek te gaan ontwikkelen met kwaliteit en aandacht voor (sociale) duurzaamheid“. Om vanuit de crisisperiode op een uitdagende locatie in Amsterdam (pal aan de ringweg A10) een integraal sociaal plan “te durven ontwikkelen, inclusief private financiering is volgens de jury een voorbeeld van inventief ondernemerslef”.

Een bijzondere mix van duurzaamheid, sociale inclusie en relevantie voor verdichtingsopgaven in andere steden

En: “Het raakt aan de bredere thematiek van gentrificatie door niet weg te lopen voor extra kosten en proces vereisten van een aanpak in ‘kwetsbare wijken’ door deze voor een breed publiek toegankelijk te maken met als richtsnoer ‘compact en prachtig’. De jury is onder de indruk van de uitstraling en kwaliteit die het project heeft meegekregen”.

Dit jaar waren er twee winnaars. De andere prijswinnaar is Proeftuin Erasmusveld in Den Haag.
De jury vond beide projecten onvergelijkbaar, in de fase waarin ze verkeren, de context en de tijdgeest. De winnaars hebben een voorbeeldfunctie voor komende gebiedsontwikkelingen, aldus de jury. “Duurzame en klimaatadaptieve binnenstedelijke transformatie (Rhapsody) en meer sururbane gebiedsontwikkelingen (Erasmusveld) zijn beide nodig om de immens grote woningbouwopgave te adresseren.”

SKG staat voor Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling en is een kernactiviteit van de Leerstoel Gebiedsontwikkeling TU Delft.