TANGRAM Architekten | Moving is no longer necessary - TANGRAM Architekten %

Moving is no longer necessary

Kavel 14 is a circular residential building in the broadest sense of the word. Not only in terms of the use of materials but also social. Because this residential block can reinvent and transform itself into new requirements and wishes of the residents, whatever life stage they are in. This creates a valuable social community. This makes it sustainable on all fronts: structural, economic and social.

Environmentally friendly and energy efficient

During the construction use was mainly made of recycled (‘second-hand’) materials. Think of old greenhouses from the horticulture, used gravel and used solar panels of excellent quality. Raw materials thus get value again. This is also guaranteed by a materials passport. As a result, Kavel 14 has an excellent environmental score. Of course the building is also energy-neutral; it has a very low EPC value (energy performance coefficient).

Building kit

What makes this project truly unique is that it can continue to adapt as a construction kit. It is therefore very future-proof. Moving is no longer necessary, the building can adapt to the wishes that belong to the different stages of life. Because the floors and walls are free to share, there is a lot of spatial freedom. This makes different types of housing possible, on one or more layers. For example, there are wide-ranging apartments, leaved-on-maisonettes, small apartments and even family residences. There is a nearly infinite number of combinations possible. Apartments and maisonettes can be divided over time, combined or converted into residential groups, for example for the elderly.
It is a building where people can continue to live for a lifetime. From swing to rocking chair. This flexibility means that the living concept is also sustainable in itself.
Families, starting singles, the elderly – there is room for every target group within the flexible building block structure of Kavel 14. People in different stages of life can reinforce each other. That is why in Kavel 14 much attention has also been paid to communal areas. Places where residents can come into contact with each other in a relaxed manner.

Piece de resistance: the greenhouses 

The image-determining part of Kavel 14 are the greenhouses. This gives the building a transparent and striking appearance. The greenhouses can be partially opened to create a comfortable indoor climate. As a second layer around the building they create a delightful outdoor space, practically throughout the year. The greenhouses also protect the façade against wind and cold. On the top floor is a large communal greenhouse. The double height creates a beautiful vantage point. Here, residents can meet informally. Staggered gardens

Thanks to the staggered design of the inside of the building block, gardens are possible everywhere, even on the higher floors. No hard, straight backs but a gradually rising landscape. Some garden plateaus can only be accessed from homes (private gardens), others are intended as a communal garden.There is also space for a children’s playground, a catering facility with a terrace and even a water basin for collecting rainwater.

Location Amsterdam IJburg
Realization design study
Team Smit’s Bouwbedrijf, Tangram Architekten, NIBE, Hiensch engineering, Daring Dutch
Description 7500 m2 of residential and utility spaces