Locatie

Pieter Callandlaan,
Amsterdam-Osdorp De Aker

 
omschrijving

24 klaslokalen met een multifunctionele gymzaal

opdrachtgever

Stadsdeel Amsterdam-Osdorp

realisatie

1995-2000

GROOTS ÉN KLEINSCHALIG

De Daltonschool Horizon is onderdeel van het complex Dukaat, een 400-meter lang woon-voorzieningen gebouw aan de hoofdas van de wijk De Aker in Amsterdam Osdorp, eveneens ontworpen door Tangram. Horizon is met ruim 550 leerlingen en 24 klaslokalen één van de grootste basisscholen in Amsterdam.

Met zijn twee lagen vormt het blok een goede overgang van het grote voorzieningencomplex naar de achtergelegen woonwijk. Het complex heeft verschillende ingangen, en is in meerdere volumes opgedeeld om zo een begrijpelijke en herkenbare schaal te creëren voor de verschillende leeftijdscategorieën van de onder- en bovenbouw. Twee van deze volumes tellen elk twaalf klaslokalen, verdeeld over twee verdiepingen.

 De lokalen zijn van elkaar gescheiden door een centrale lesruimte rondom een vide, waardoor kleinschalige ruimtelijke eenheden ontstaan die een gevoel van geborgenheid creëren en zo aansluiten bij de belevingswereld van een kind. Deze collectieve lesruimte vormt een essentieel programmaonderdeel binnen het Dalton onderwijs. Horizontale en verticale verbindingen tussen de ruimtes van de school verhogen de levendigheid. Een lange, centraal gelegen gang verbindt de twee blokken met de andere centrale functies en vormt de ruggengraat van een assenstelsel van ruimten.

Ook na schooltijd maakt het gebouw deel uit van de wijk door een aantal multifunctioneel inzetbare ruimtes. Zo kan de gymzaal worden gebruikt voor verenigingssporten of theatervoorstellingen en de vergader- en bestuursruimtes kunnen aan derden worden verhuurd. Met het oog op de toekomst zijn daarnaast verschillende ruimtes ontworpen die van functie kunnen veranderen.

daltonschool link_groot worden en kleinschalig blijven
daltonschool link_klassentreffen am grossen boulevard