Locatie

Amsterdam

omschrijving

63 woningen en ca. 2600m2 winkeloppervlak, 16 woningen en 550 m2 supermarkt
Kunst toepassing John Blake

opdrachtgever

Woningbedrijf Amsterdam, Amsterdam; ABN-AMRO Projectontwikkeling, Amsterdam; Maarsen Bouw, Amstelveen

oplevering

1997

 

EERSTE VAN SWINDENSTRAAT

 

De Eerste van Swindenstraat is een levendige winkelstraat in de Dapperbuurt. In 1990 werd besloten de lange, verwaarloosde straatwand aan de noordzijde aan te pakken. Er moest – in samenspraak met de bewoners – een gedifferentieerd woningaanbod komen en een moderne, flexibele winkelfunctie. Bovendien respecteert het nieuwe ontwerp het karakteristieke straatbeeld van de negentiende-eeuwse woonwijk.

 

Tussen de bestaande structuur zijn vier verschillende blokken geplaatst, met vier woonverdiepingen en winkels op de begane grond. De woningentrees op de begane grond waren in strijd met de wens van ruime, schakelbare winkeleenheden. Dit is gecompenseerd door collectieve entreeruimten toe te passen, als markante sneden in het massieve straatbeeld.

 

 

 

Geleiding van beweging van straat naar woning en het verbinden van openbaar met niet-openbaar zijn de belangrijkste thema’s in dit plan. De entrees markeren de transitie tussen de levendige straat en de rustige woning. Kunstenaar John Blake heeft voor elke entree een eigen kleurstelling en lichtscenario ontworpen, waarbij natuurlijke gegevens zoals lichtinval worden gemanipuleerd. De ronde vorm van de volumes in de trappenhuizen verlenen de kleine ruimtes een royaal karakter. Daarnaast accentueert de ronding de beweging van licht naar licht, van openbaar naar privé en van laag naar hoog, zodat een spanningsvolle connectie tussen privé en openbaar ontstaat.