Locatie

stationsgebied Hilversum, Wilhelminastraat

omschrijving

150 woningen, bedrijfsruimte, atelierwoningen en parkeergarage

opdrachtgever

AM Wonen, Amsterdam

COMPACT PARKGEVOEL

 

Bij het station in Hilversum, ingeklemd tussen het spoor en een drukke doorgangsweg, is een omvangrijk programma van woningen, voorzieningen, bedrijfsruimte en parkeren gerealiseerd. Het blok kenmerkt zich door een relatief ‘zware’ en massieve basis die naar boven toe steeds ijler wordt in de vorm van vijf torentjes. Een intensieve massastudie naar maximale verdichting, zonder verlies van transparantie, lucht en kwaliteit, ging vooraf aan de uiteindelijke stedenbouwkundige vorm.

De niet-bebouwde ruimte is een belangrijk thema in het plan. Tussen de torentjes krijgt het oplopende maaiveld, met daaronder parkeren, bedrijfsruimten en een kleine winkel, het karakter van een ‘secret place in between’. 

Deze ruimte heeft een parkachtige identiteit, die een nadrukkelijke rol speelt in de compositie van het geheel, het verzachten van de dichtheid en de beleving van de ruimte. 

Het groene dek loopt steeds verder op en eindigt in een ‘stedelijk balkon’ aan de stadskant.

Spiegelvijvers  zorgen voor een prettige leefsfeer en extra ruimtelijkheid. Tevens wordt zo de privacy van de onderste appartementen gegarandeerd.
Grote groene vlakken klimmen langs de gevels omhoog en lossen de gebouwen als het ware op.