Locatie

Almelo

omschrijving

300 appartementen, 2600 m2 commerciële ruimte, parkeren, rondom plein

opdrachtgever

Rabo Vastgoed / gemeente Almelo

Studie

2006 – 2012

LOC23

Almelo ondergaat de komende jaren een ingrijpende transformatie. Deel daarvan is de ontwikkeling van het terrein van de oude Almelinefabriek, aan de ‘achterzijde’ het station. Door de hoogteaccenten in de bebouwing wordt de locatie niet alleen zichtbaar vanuit het stadscentrum, maar gaat het een belangrijk onderdeel uitmaken van de skyline van Almelo.

 

De kern van LOC23 is een pleinachtige ruimte als het verlengde van het nieuwe stationsplein, als ‘vestibule ‘van de stad, omzoomd door stedelijke blokken. Hier liggen aantrekkelijke, ‘levendige’ functies, zoals bedrijven en voorzieningen die van belang zijn voor de kwaliteit van de openbare ruimte. De woonstructuur rondom de parkeerhuizen geeft het plan een enorme vrijheid van indeling – waarmee het blijvend kan reageren op veranderende woonvraag..

Een dergelijke dichtheid wordt alleen geaccepteerd in een combinatie met open ruimte en de nabijheid van voorzieningen. De voorwaarden voor LOC23 zijn gunstig: de aangrenzende wijk Kerkelande is ruim en groen van opzet, het stadscentrum, openbaar vervoer, winkels en werk omgeven het project. Daarnaast maken collectieve voorzieningen en een stadsplein onderdeel uit van het nieuwe woonmilieu. Met de hoogbouw met landmarkwerking en het centrale plein ontstaat een heldere sequentie van ruimtelijke en functionele hoogtepunten, die de stad en de omgeving van het terrein een nieuwe impuls geven.