Locatie

Hagevoortdreef, Almere

omschrijving

47 woningen geïntegreerd met een geluidswal

opdrachtgever

Kingma bouw, Lelystad

STOER VAN BUITEN, ZACHT NAAR BINNEN

Een plek pal aan een drukke doorgangsweg in Almere-Stad was bestemd voor ca. 50 gezinswoningen. Het overmatige verkeerslawaai kreeg een doorslaggevend invloed op de opzet van de woningen, die in twee langgerekte blokken werden ondergebracht.

Twee 12 meter hoge en deels gebogen wanden vormen de rand van de uitgestrekte nieuwbouwwijk én de geluidsbarrière voor de aangelegen langgerekte woonensembles. De geluidswal – aan de noordzijde hard en meedogenloos en slechts plaatselijk voorzien van geluiddichte vensters– vouwt zich om de woningen heen en wordt alleen onderbroken door langgerekte verticale kijkgaten die de ritmiek aanduiden van de achterliggende woningen. De zuidzijde is naar de woonwijk is gericht en heeft met haar houten gevels een zachter karakter en een menselijke maat gekregen.

 

Een achtertuin was vanwege de hoge geluidbelasting niet mogelijk aan de opgetilde verkeersader en is daarom binnen de woning geplaatst als patio. Hiermee kregen de woningen een zeer afwijkende, voor deze categorie ongewoon ruimtelijke opzet. Het promoveerde deze woningen op de minst geliefde plek tot meest geliefde van de wijk.

Een stedelijke schaal vraagt om collectiviteit, terwijl individualiteit belangrijk is voor bewoners in een suburbane woonomgeving. Eenheid van de twee megablokken is gezocht in de vormgeving met de gevels in hoekige volumes, in een eindeloze ritmiek van houten latten. Deze vormen de coulisse op het podium waarop het dagelijks leven van de bewoners zich afspeelt. De variaties in het eenduidige beeld ontstaan door de individuele interpretatie van de gebruiksmogelijkheden. Dit leidt tot een prettige eenheid in verscheidenheid in het beeld.

geluidswalwoningen link_hedenhaagse architectuur in nederland
geluidswalwoningen link_ritmiek in western red cedar
geluidswalwoningen link_ruime en lichte woningen achter ‘muur van jericho’