LocatiE

Bietigheim-Bissingen, Duitsland

omschrijving

Studie (2011) innovatie en duurzaamheid

 
opdrachtgever

Bricks International, Olymp Bezner GmbH & Co. KG

GEVEL VAN MOS EN HENNEP 

Olymp is een internationaal opererende Duitse textielonderneming, bekend van de overhemden. Een trots klein familiebedrijf, sterk verbonden met de regio van Stuttgart. Daarnaast staat Olymp voor kwaliteitsstoffen en vakmanschap, een uitstekende prijs- kwaliteitsverhouding en een ecologisch duurzaam en sociaal product. De onderneming groeit hard, en heeft een nieuw logistiek centrum nodig.

Het nieuwe gebouw moet de filosofie van Olymp op een subtiele en begrijpelijke manier tot uitdrukking brengen. In het ontwerp is dat vertaald in een functioneel doosvormig gebouw met een volledig natuurlijk groene gevel. Het is met name de gevel die het gedachtegoed van Olymp uitdraagt

De verschillende lagen in de gevel zijn op een duurzame wijze vormgegeven en gematerialiseerd. 

Op de dragende constructie van de logistieke hal zijn twee gevellagen toegevoegd: de eerste, expressieve gevellaag, bestaat uit mos – als uitdrukking van het natuurlijke en citculaire van de producten van Olymp.

De tweede, meer symbolische laag, is gemaakt van een open geweven en opgespannen doek met een uitvergroot patroon van katoenvezels. Dit doek is opgebouwd uit natuurlijke hennepvezels en vervolgens gedrenkt in bio-harsen. Het voordeel van dit natuurlijke bio-composietmateriaal is zijn lichte gewicht, de volledige recyclebaarheid en de volledig biologische productie volgens het cradle-to-cradle principe.
LED-verlichting zorgt ervoor dat de gevel ’s nachts van binnenuit verlicht wordt en van veraf zichtbaar is.